Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
277. deň na Ukrajine: Do Poľska už utieklo osem miliónov Ukrajincov
Zdielať na

277. deň na Ukrajine: Do Poľska už utieklo osem miliónov Ukrajincov

BRATISLAVA / Silné sneženie s teplotami pod bodom mrazu sa očakáva v priebehu nedele v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kým milióny ľudí v ukrajinskej metropole i jej okolí stále majú nedostatočné dodávky elektriny a tepla. Na územie Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už 8,01 milióna ukrajinských utečencov. Mesto Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny sa stalo terčom ruského raketového útoku, uviedli v nedeľu tamojšie úrady.

​V Kyjeve pretrvávajú výpadky elektriny

Silné sneženie s teplotami pod bodom mrazu sa očakáva v priebehu nedele v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kým milióny ľudí v ukrajinskej metropole i jej okolí stále majú nedostatočné dodávky elektriny a tepla. Štátna spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu, v sobotu uviedla, že výrobcovia elektriny dokázali pokryť len tri štvrtiny potrieb spotreby, čo si vyžiadalo obmedzenia a výpadky v celej krajine. Spoločnosť upozornila, že výpadky budú pokračovať a vyzvala na obmedzené využívanie elektriny.

Do Poľska už utieklo osem miliónov Ukrajincov

Na územie Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už 8,01 milióna ukrajinských utečencov. Informovala o tom v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG), podľa ktorej sa za rovnaké obdobie vrátilo na Ukrajinu 6,19 milióna osôb. Len v priebehu soboty vstúpilo do Poľska z územia Ukrajiny približne 25 300 ľudí. Podľa oficiálnych údajov je v Poľsku aktuálne zhruba 1,3 milióna utečencov z Ukrajiny. Poľsko pre Ukrajincov otvorilo svoj pracovný trh, ako aj vzdelávací, zdravotnícky a sociálny systém.

Ruské rakety zasiahli mesto Kryvyj Rih na juhu krajiny

Mesto Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny sa stalo terčom ruského raketového útoku, uviedli v nedeľu tamojšie úrady. Šéf miestnej oblastnej vojenskej správy Valentyn Rezničenko na platforme Telegram spresnil, že dve ruské rakety zničili v meste objekt dopravnej infraštruktúry v nedeľu v ranných hodinách, podrobnosti však neuviedol. Vojenská správa vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa ukryli v bombových krytoch. Letecký poplach bol vyhlásený aj v niekoľkých ďalších oblastiach na východe a juhu Ukrajiny. Nikopolský okres severne od rieky Dneper bol podľa ukrajinských zdrojov takisto zasiahnutý raketami a delostrelectvom.

Ukrajina obvinila Rusko z genocídnej taktiky

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu obvinilo Rusko z používania genocídnej taktiky a snáh zlikvidovať ukrajinský národ. krajina si v týchto dňoch pripomína 90. výročie začiatku hladomoru zo stalinistickej éry, známeho ako Holodomor, ktorý v rokoch 1932-33 zabil milióny Ukrajincov. Rozsiahly hladomor zapríčinila nútená kolektivizácia úrody zo strany sovietskeho vodcu Josifa Stalina. "Pri príležitosti 90. výročia Holodomoru na Ukrajine v rokoch 1932-1933 sleduje ruská genocídna agresívna vojna rovnaký cieľ ako počas genocídy v rokoch 1932-1933: likvidáciu ukrajinského národa a jeho štátnosti," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Na ruskej strane padlo viac ako 87-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 87 310 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 600 ruských vojakov. Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2905 tankov, 5856 bojových obrnených vozidiel, 4412 vozidiel a palivových nádrží, 1897 delostreleckých systémov, 395 odpaľovacích raketových systémov, 209 systémov protivzdušnej obrany, 261 vrtuľníkov, 278 lietadiel, 1555 dronov, 531 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 163 kusov špeciálnej techniky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy