Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europarlament bojuje s diskrimináciou. Veľké spoločnosti musia mať v riadiacich funkciách aj ženy
Zdielať na

Europarlament bojuje s diskrimináciou. Veľké spoločnosti musia mať v riadiacich funkciách aj ženy

ŠTRASBURG / Veľké spoločnosti budú musieť povinne dosadzovať ženy do riadiacich funkcií. Ženy by mali zastávať najmenej 40 percent top manažérskych pozícií. Ak to spoločnosti neurobia, budú dostávať pokuty. Európsky parlament chce týmto krokom zastaviť diskrimináciu žien.

​Podľa nových pravidiel budú musieť členské krajiny EÚ zaviesť odrádzajúce a primerané sankcie. Ide o pokuty, pokiaľ na vedúcich pozíciách vo veľkých spoločnostiach nebudú pôsobiť aj ženy, "Ženy musia mať absolútne rovnocené príležitosti realizovať sa," povedal europoslanec Vladimír Bilčík. Podľa ďalšieho europoslanca Michala Wiezika by mal byť vo vedúcich pozíciách normálny európsky štandard.

Najmenej 40 percent nevýkonných riadiacich pozícií alebo 33 percent všetkých riadiacich pozícií bude musieť byť obsadených menej zastúpeným pohlavím. "Slovensko je v tomto viac pozadu, je to zhruba 25 percent, čaká ho dlhá cesta a určite to nebude ľahké," konkretizoval europoslanec Robert Hajšel. Ako uviedla Monika Beňová, mužsko-ženské prostredie je vždy efektívnejšie a vždy prináša pohľad z jednej aj druhej strany.

Smernica sa týka veľkých spoločností obchodujúcich napríklad na burze. Malé a stredné podniky budú z jej pôsobnosti vylúčené. Viacerí europoslanci sú ale proti týmto pravidlám. "Rozhodne odmietam akýkoľvek administratívny systém kvôt," ozrejmil Ivan Štefanec. Podľa Eugena Jurzycu by sme mali odstraňovať bariéry, nie stanovovať výsledky. Odstránením bariér sú napríklad lepšie možnosti odstraňovať deti do škôlok, aby sa žena mohla viac realizovať. "Keď muži opäť budú rozhodovať o tom, ktorú ženu vyberú, tak vyberú tú ženu, ktorá ma deti," povedala Miriam Lexmann.

Ako v závere doplnila Lucia Ďuriš Nicholsonová, štát by nemal diktovať súkromným spoločnostiam, pokiaľ on sám v tejto sfére neurobil ani to nutné minimum. Smernica prešla a ženy budú musieť byť na riadiacich pozíciách do leta 2026.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy