Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
275. deň na Ukrajine: Mier nebude, kým sa Krym nevráti Ukrajine, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

275. deň na Ukrajine: Mier nebude, kým sa Krym nevráti Ukrajine, tvrdí Zelenskyj

KYJEV / Rusko neprestáva s ostreľovaním Ukrajiny, a preto sa v Chersone začala evakuácia pacientov z nemocníc. Vladimir Putin si pozval matky ruských vojakov a v rozhovore s nimi im odkázal, že zdieľa ich bolesť, čomu niektorí príbuzní vojakov neveria. Ukrajinský prezident Zelenskyj by zase privítal všetky návrhy na to, ako sa nevojenským spôsobom pričiniť o stiahnutie vojenských jednotiek z Krymu.

Ukrajinské úrady evakuujú pacientov z nemocníc v oslobodenom Chersone

"Ukrajinské úrady začali pre neustále ruské ostreľovanie evakuáciu pacientov z nemocníc v nedávno oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Deti z miestnej nemocnice previezli do susednej Mykolajivskej oblasti," uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne obsadila Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper. Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších desať osôb utrpelo zranenia.

Videá so streľbou na ruských zajatcov sú zrejme autentické, no upravované

"Videozáznamy, ktoré majú zachytávať ukrajinských vojakov strieľajúcich na ruských vojnových zajatcov, sú podľa predbežnej analýzy s vysokou pravdepodobnosťou autentické," uviedla Organizácia Spojených národov. Záznam podľa všetkého zachytáva zabitie jedenástich ruských vojakov vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorí sa predtým vzdali. Na zázname je vidieť, ako ruskí vojaci ležia na zemi, keď sa jeden z nich objaví v pozadí a spustí paľbu. Ukrajinskí vojaci paľbu opätujú. Vzápätí nasleduje strih a opäť je vidieť tých istých ruských vojakov, ako ležia na zemi mŕtvi. Video je na niektorých miestach upravované a je preto ťažké usúdiť, čo sa presne stalo. Rusko tieto vraždy odsúdilo a uviedlo, že zodpovedných postaví pred spravodlivosť. Ukrajinskí predstavitelia záznam spočiatku nekomentovali, neskôr uviedli, že ho prešetria. "Záznam pravdepodobne zachytáva fingované zajatie, pri ktorom sa ruskí vojaci v skutočnosti nevzdali," povedal ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

Putin odkázal matkám ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine: "Zdieľame vašu bolesť"

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s matkami ruských vojakov, ktorí bojujú na Ukrajine a povedal im, že celé vedenie Ruska s nimi zdieľa ich utrpenie. Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala najväčšiu konfrontáciu Moskvy a Západu od kubánskej raketovej krízy z roku 1962. Státisíce ruských vojakov boli vyslané do bojov na Ukrajine vrátane približne 300-tisíc mobilizovaných záložníkov. Putin sedel so skupinou matiek pri stole s čajom, koláčmi a misami s čerstvým ovocím a povedal, že Moskva zdieľa bolesť s tými, ktorí stratili svojich synov. "Chcel by som, aby ste vedeli, že ja osobne i celé vedenie krajiny zdieľame vašu bolesť. Rozumieme, že nič nemôže nahradiť stratu syna, predovšetkým matke," povedal Putin, ktorý počas rozprávania sťažka dýchal a často si odkašliaval.

Putin ďalej vyhlásil, že neľutuje spustenie "špeciálnej vojenskej operácie", ako sa v Rusku nazýva vojna na Ukrajine, a označil ju za prelomový moment, keď Rusko po desaťročiach ponižovania od pádu Sovietskeho zväzu z roku 1991 konečne povstalo proti arogantnej západnej hegemónii. Niektorí príbuzní ruských vojakov toto stretnutie s Putinom označili za starostlivo pripravované a uviedli, že úprimná diskusia tam nebude mať svoje miesto.

Mier nebude, kým sa Krym nevráti Ukrajine, tvrdí Zelenskyj

"Trvalý mier sa nedosiahne, kým nebude Krym vrátený Ukrajine. Ruské jednotky by mali byť vytlačené zo všetkých častí ukrajinského územia – nielen z Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré boli anektované v októbri, ale aj z polostrova Krym," vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten Rusko anektovalo ešte v roku 2014. "Ak sa nám nepodarí získať späť územie v plnom rozsahu, vojna sa dostáva na bod mrazu. A je len otázkou času, kedy sa opäť obnoví," dodal. Privíta všetky návrhy na to, ako sa nevojenským spôsobom pričiniť o stiahnutie vojenských jednotiek z tohto polostrova.

Stoltenberg tvrdí, že je na Nemecku, či Ukrajine dodá systémy Patriot

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v povedal, že je na rozhodnutí Nemecka, či chce Ukrajine poslať systémy protivzdušnej obrany Patriot. O ich zaslanie na Ukrajinu požiadal Berlín poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Nemecko ponúklo Poľsku Patrioty po tom, ako minulý týždeň dopadla raketa na obec Przewodów pri hraniciach s Ukrajinou a zabila dvoch ľudí. Blaszczak ale požiadal Berlín, aby Patrioty poslalo namiesto Poľska na Ukrajinu. Proti tomuto návrhu je ale poľský prezident Andrzej Duda, podľa ktorého by mali byť rozmiestnené priamo v Poľsku. "Vítam nemeckú ponuku na posilnenie protivzdušnej obrany Poľska ponukou na nasadenie batérií Patriot. Akékoľvek plány poslať konkrétne zbrane na Ukrajinu sú na rozhodnutiach jednotlivých štátov," povedal Stoltenberg. Berlín bude diskutovať o žiadosti Poľska na zaslanie systémov Patriot na Ukrajinu so spojencami z NATO. Tieto systémy sú určené predovšetkým na obranu územia Aliancie. Členské štáty NATO už Kyjevu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poskytli zbrane v hodnote miliárd dolárov vrátane moderných systémov protivzdušnej obrany. Stoltenberg zdôraznil, že NATO nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy