Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
274. deň na Ukrajine: USA má obavy, že Rusi by na Ukrajine mohli použiť chemické zbrane
Zdielať na

274. deň na Ukrajine: USA má obavy, že Rusi by na Ukrajine mohli použiť chemické zbrane

KYJEV / Predstavitelia americkej administratívy sa obávajú, že ak ruská armáda bude na frontoch Ukrajiny prehrávať aj naďalej, Rusko by proti Ukrajine mohlo použiť chemické zbrane. Po stredajšej vlne útokov na Ukrajinu je bez dodávok elektriny ešte stále 70 percent územia Kyjeva. Poslanci Európskeho parlamentu schválili vo štvrtok Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu.

USA majú údajne obavy, že Rusko by na Ukrajine mohlo použiť chemické zbrane

Predstavitelia americkej administratívy sa obávajú, že ak ruská armáda bude na frontoch Ukrajiny prehrávať aj naďalej, Rusko by proti Ukrajine mohlo použiť chemické zbrane. Washington sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže uchýliť k zbraniam chemickým – a nie k jadrovým, pred ktorých nasadením do vojny na Ukrajine ho už predtým americkí predstavitelia varovali. V prípade, že by sa Rusko predsa len rozhodlo použiť chemické zbrane, podľa predstaviteľov USA s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde o ich otvorené a demonštratívne použitie – môžu byť použité látky, ktoré sa v následnej analýze ťažko dokazujú. 

Po ostreľovaní Ruskom elektrinu nemá 70 percent Kyjeva

O stredajšej vlne útokov na Ukrajinu je bez dodávok elektriny ešte stále 70 percent územia Kyjeva, uviedol vo štvrtok tamojší primátor Vitalij Kličko. Ako informovala britská stanica BBC, dodávky vody v Kyjeve boli zatiaľ obnovené len na ľavom brehu rieky Dneper. Situácia na pravom brehu by sa mala vrátiť do normálu v priebehu dopoludnia. Vo svojom statuse na platforme Telegram Kličko Kyjevčanov ubezpečil, že energetici vyvíjajú maximálne úsilie, aby obnovili dodávky elektriny v plnom rozsahu. Aj v ich mene však obyvateľov upozornil, že to bude závisieť od obnovenia rovnováhy v energetickom systéme celej Ukrajiny.

Viac ako 80 000 obyvateľov anektovaných oblastí dostalo ruské pasy

Rusko vydalo obyvateľom štyroch ukrajinských oblastí, ktoré boli v októbri anektované po predchádzajúcich "referendách", viac ako 80 000 cestovných pasov. "Od pripojenia štyroch (ukrajinských) regiónov k Ruskej federácii a v súlade s platnou legislatívou získalo viac ako 80 000 ľudí ruské pasy," uviedla Valentina Kazakovová, ktorá má na ruskom ministerstve vnútra na starosti problematiku migrácie. Rusko v septembri uskutočnilo v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti pseudoreferendá o pripojení týchto regiónov k Rusku, čo tamojší obyvatelia podľa oficiálnych výsledkov schválili.

Európsky parlament odobril pre Ukrajinu pôžičku 18 miliárd eur

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili vo štvrtok Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu. Podľa tlačovej správy europarlamentu suma 18 miliárd eur pokryje v roku 2023 približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny, ktoré mesačne činia tri až štyri miliardy eur. Peniaze sa podľa návrhu Európskej komisie použijú na podporu základných verejných služieb – na prevádzkovanie nemocníc a škôl, na poskytovanie bývania pre premiestnených ľudí, na makroekonomickú stabilitu a na obnovu kritickej infraštruktúry, ktorú zničili ruské vojnové aktivity. Za uvedené nariadenie zahlasovalo 507 poslancov, 38 bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania.

Lukašenko vyzýva Ukrajinu na mierové rokovania skôr, ako ju Rusko zničí

ieloruský vodca Alexander Lukašenko povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by sa mal zastaviť a začať rokovať s Ruskom, ak sa chce vyhnúť obrovským stratám a úplnému zničeniu Ukrajiny. „Všetko je v rukách Ukrajiny. Nie preto, že by som chcel tlačiť na Zelenského a Ukrajinu. Ak nechcú smrť, treba to zastaviť, lebo bude nasledovať úplné zničenie Ukrajiny,“ povedal Lukašenko. Ten dodal, že počas druhej svetovej vojny zomrelo v ZSSR 30 miliónov ľudí, no teraz to „nikto ani nespomína“ a s Nemeckom „sú pripravení nielen rozprávať, ale aj spolupracovať“. Lukašenko si je istý, že to isté sa stane aj v prípade vojny medzi Ukrajinou a Ruskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy