Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dodávky ropy ropovodom Družba na Slovensko sú prerušené
Zdielať na

Dodávky ropy ropovodom Družba na Slovensko sú prerušené

Zdroj: Rick Kimpel/ilustračné

BRATISLAVA / Dodávky ruskej ropy ropovodom Družba z Ukrajiny na Slovensko sú kvôli výpadkom elektrického prúdu prerušené. Uviedla to Barbora Putzová zo spoločnosti Mero, ktorá je vlastníkom a prevádzkovateľom českej časti ropovodu Družba. Česko podľa nej teraz čerpá z operatívnych zásob na Slovensku.

Tok ropy ukrajinskou časťou ropovodu Družba sa zastavil už počas utorka, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť následne ešte v ten istý deň večer uviedla, že sa dodávky opäť obnovili.

"Podľa našich aktuálnych informácií sú z dôvodu výpadku elektrickej energie prerušené dodávky ruskej ropy ropovodom Družba z Ukrajiny na Slovensko. K prerušeniu čerpania do ČR nedošlo vzhľadom na dostatočné operatívne zásoby na Slovensku," uviedla dnes popoludní Putzová.

Príčinou je podľa nej výpadok elektriny na niektorej časti trasy ropovodu, kvôli čomu nefunguje technika ropovodu. "Situáciu monitorujeme a sme v nepretržitom kontakte s prevádzkovateľom slovenskej časti ropovodu Družba, spoločnosťou Transpetrol," dodala Putzová.

Ropovod Družba vedie z Ruska do Bieloruska, kde sa delí do dvoch vetiev. Sever vedie do Poľska a Nemecka, južne cez Ukrajinu do Maďarska. Ešte na ukrajinskom území sa ale južná vetva ďalej štiepi a ropa samostatne tečie na Slovensko a do Českej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy