Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajti sprístupnili obyvateľom po požiari časť bytov
Zdielať na
Krimi

Policajti sprístupnili obyvateľom po požiari časť bytov

PREŠOV / Príslušníci mestskej polície sprístupnili v piatok 34 zo 72 bytov v požiarom poškodenom bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove ich majiteľom, ktorí si mohli prevziať osobné veci. Postupne budú sprístupnené aj ďalšie byty s výnimkou dvoch, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom.

Podľa statika Jozefa Poláka prešli celú bytovku s mestskými policajtmi a hasičmi. Požiar bol lokalizovaný v jednom byte, ktorý bol poškodený a rieši sa strop medzi ôsmym a deviatym poschodím. "Podľa podkladov hasičov tam v čase požiaru bola teplota 700 až 800 stupňov Celzia na povrchu betónovej konštrukcie. Je to hraničná teplota, kde dochádza k poškodeniu betónu," povedal Polák.

"Robíme všetko, čo je v našich silách, ale v bytovom dome na Prostějovskej ulici číslo 3 tento týždeň ešte nebude možné bývať. Pracujeme na tom, aby sme obyvateľom dokázali sprístupniť ich byty na bývanie v horizonte budúceho týždňa. Aktuálne však nevieme, ako dlho potrvajú všetky nevyhnutné úkony a ako rýchlo dokážeme stabilizovať strop v poškodenom byte," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Mesto Prešov zabezpečuje náhradné ubytovanie pre dotknuté rodiny. Ako povedal Oľha, deviatich ľudí ubytovali na noc. Staršej imobilnej pani zabezpečilo mesto ubytovanie v Zariadení pre seniorov Náruč. "Sme pripravení, aj keby sme mali komerčne zabezpečiť ubytovanie. Prednosta dostal úlohu, jednak viesť samostatný účet pre túto udalosť a zabezpečiť aj z rezervného fondu prostriedky. Aj primátorským opatrením viem na takúto krízovú situáciu uvoľniť prostriedky," priblížil Oľha s tým, že o humanitárnej pomoci radnica aktuálne neuvažuje. Odbor služieb pre občanov situáciu podľa neho zvláda.

Správcovi bytového domu sa podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka podarilo obnoviť kúrenie s výnimkou dvoch bytov, a taktiež prívod teplej a studenej vody s výnimkou dvanástich bytov, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom. Bytový dom však dočasne zostáva odpojený od elektrickej energie a plynu. Jednotlivé byty budú na bývanie sprístupnené obyvateľom po vykonaní revízií všetkých sietí a zabezpečení poškodených panelov medzi spomenutým ôsmym a deviatym poschodím. K požiaru v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove došlo vo štvrtok (24. 11.) večer. Vyžiadal si dve obete a dvaja ľudia sa zranili. V meste bola vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy