Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
271. deň na Ukrajine: Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že objavila v Chersone štyri ruské "mučiarne"
Zdielať na

271. deň na Ukrajine: Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že objavila v Chersone štyri ruské "mučiarne"

BRATISLAVA / Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok vyhlásila, že identifikovala štyri lokality v juhoukrajinskom meste Cherson, ktoré Rusko pred stiahnutím svojich jednotiek využívalo na mučenie zadržiavaných osôb. Úrad generálnej prokuratúry vo vyhlásení uviedol, že jeho predstavitelia našli a prešetrili "štyri priestory", kde ruské jednotky "nelegálne zadržiavali ľudí a brutálne ich mučili".

Zelenskyj: Rusko podniklo na východe Ukrajiny takmer 400 útokov

Rusko na východe Ukrajine podniklo v nedeľu takmer 400 delostreleckých útokov, uviedol v pravidelnom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala v pondelok z denníka The Guardian. Najtvrdšie boje podľa ukrajinského prezidenta prebiehali podobne ako doteraz v Doneckej oblasti, kým v Luhanskej oblasti bojujúce ukrajinské jednotky "kúsok po kúsku" postupovali vpred.

Kremeľ údajne neplánuje vyhlásiť druhé kolo mobilizácie

Rusko neplánuje vyhlásiť ďalšie kolo mobilizácie obyvateľstva do bojov na Ukrajine, uviedol v pondelok Kremeľ. Na otázku o ďalšom kole mobilizácie hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že "nemôže hovoriť za ministerstvo obrany, ale v Kremli sa o tom nediskutuje".  Ruský prezident Vladimir Putin v septembri vyhlásil čiastočnú mobilizáciu ruských obyvateľov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu na konci októbra oznámil, že mobilizácia v Rusku bola zavŕšená, keďže na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali za približne mesiac 300.000 záložníkov.

Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že objavila v Chersone štyri ruské "mučiarne"

Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok vyhlásila, že identifikovala štyri lokality v juhoukrajinskom meste Cherson, ktoré Rusko pred stiahnutím svojich jednotiek využívalo na mučenie zadržiavaných osôb. Úrad generálnej prokuratúry vo vyhlásení uviedol, že jeho predstavitelia našli a prešetrili "štyri priestory", kde ruské jednotky "nelegálne zadržiavali ľudí a brutálne ich mučili". Tieto "mučiarne" prevádzkovali "pseudo-policejné orgány", ktoré v Chersone zriadili ruské okupačné sily. V štyroch skúmaných lokalitách sa našli zvyšky gumených obuškov, drevená "pálka" či zariadenie, ktoré okupanti využívali na mučenie civilistov elektrickým prúdom, uviedla ukrajinská prokuratúra.

Ukrajina plánuje zvýšiť poplatky za tranzit ropy v dôsledku vojny

Ukrajina plánuje v budúcom roku zvýšiť poplatky za tranzit ruskej ropy cez ropovod Družba do východnej Európy pre útoky ruskej armády, ktoré zasiahli dodávky elektriny v krajine. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg. Prevádzkovateľ ukrajinskej siete ropovodov Ukrtransnafta informoval v liste, ktorý videla agentúra Bloomberg, svojho ruského partnera Transnefť, že "pokračujúce ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry viedlo k výraznému nedostatku elektriny, zvýšeniu jej nákladov, nedostatku paliva a náhradných dielov". V liste, ktorý podpísal generálny riaditeľ spoločnosti Ukrtransnafta Volodymyr Cependa, sa uvádza, že ukrajinskej firme stúpli aj náklady na organizáciu bezpečných pracovných podmienok pre personál a ochranu zariadení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy