Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
270. deň na Ukrajine: Najväčšia jadrová elektráreň Európy na juhu Ukrajiny bola opäť pod paľbou
Zdielať na

270. deň na Ukrajine: Najväčšia jadrová elektráreň Európy na juhu Ukrajiny bola opäť pod paľbou

KYJEV / Pri Záporožskej elektrárni v Ukrajine prišlo k výbuchom, ktoré ju poškodili a z tohto ostreľovania sa navzájom obviňujú Rusi aj Ukrajinci. Ukrajina zároveň plánuje evakuovať ľudí, ktorí chcú odísť z nedávno oslobodeného mesta Cherson a aj z okolitých oblastí. Rusko zase uzatvorilo dohodu s Iránom a začnú vyrábať stovky bezpilotných ozbrojených lietadiel určených pre vojnu na Ukrajine.

​Záporožská elektráreň je opäť ostreľovaná, prišlo tam k silným výbuchom

Výbuchy nastali v sobotu, 19. novembra, večer a v nedeľu, 20. novembra, ráno v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. "Tieto správy sú extrémne znepokojivé. Pri tejto veľkej jadrovej elektrárni prišlo k výbuchom, čo je absolútne neakceptovateľné. Škody, ktoré vznikli na budovách, systémoch a vybavení elektrárne, zatiaľ nie sú kritické," uviedol šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. Z ostreľovania elektrárne sa opäť navzájom obviňovali ruská i ukrajinská strana. Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a pred inváziou produkovala približne jednu pätinu ukrajinskej elektrickej energie. Nachádza sa v nej šesť reaktorov chladených vodou, ktoré obsahujú urán-235. Reaktory elektrárne sú v súčasnosti vypnuté, ale existuje riziko, že sa jadrové palivo prehreje, ak budú prerušené dodávky energie, ktorá poháňa ochladzovací systém. Elektráreň bola pritom v dôsledku ostreľovania už viackrát nútená použiť záložné generátory.

Ukrajina čoskoro začne s dobrovoľnou evakuáciou ľudí z Chersonu

"Ukrajina čoskoro začne evakuovať ľudí, ktorí chcú odísť z nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny a z okolitých oblastí," oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Povedala, že evakuáciu žiadajú niektorí obyvatelia Chersonu a ľudia žijúci v okolí mesta Mykolajiv. Podľa jej slov už ukrajinská vláda prijala konkrétne opatrenia a evakuácia by mala začať v najbližších dňoch. Dodala, že odísť chcú najmä starší ľudia. "Ide len o dobrovoľnú evakuáciu. V súčasnosti nehovoríme o nútenej evakuácii. Ale aj v prípade dobrovoľnej evakuácie nesie zodpovednosť za prepravu štát. Ľudí treba odviesť na miesto, kde strávia zimu," uviedla Vereščuková. Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper. V pondelok, 14. novembra, oslobodené mesto navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "V Chersone nie je elektrina a nefungujú tam ani komunikácie, internet a televízia, keďže okupanti zámerne zničili všetku kritickú infraštruktúru," informoval Zelenskyj.

Irán pomôže Rusku s výrobou dronov pre vojnu na Ukrajine

Rusko uzatvorilo dohodu s Iránom na začatie výroby stoviek bezpilotných ozbrojených lietadiel určených pre vojnu na Ukrajine, ktoré sa budú vyrábať priamo na ruskom území. Rusko a Irán pracujú na tom, aby v nasledujúcich mesiacoch mohli spustiť výrobu dronov na základe dohody, ktorú uzatvorili na stretnutí začiatkom novembra. Teherán pritom v súčasnosti posúva Moskve informácie o dizajne a kľúčových komponentoch, aby mohla začať s výrobou dronov. Rusko už použilo stovky dronov Šahíd-136 iránskej výroby. Tieto bezpilotné stroje dokážu preletieť niekoľko stoviek kilometrov, krúžiť okolo vybranej oblasti a následne zosadnúť aj so svojím výbušným nákladom. Rusko tieto drony zvyčajne používa pri útokoch na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Moskva síce poprela, že používa takzvané kamikadze drony vyrobené v Iráne, no Teherán začiatkom tohto mesiaca priznal, že Rusku nejaké drony dodal. Ak Moskva začne produkovať drony sama, bude môcť spomínané útoky zintenzívniť.

Estónsko posiela Ukrajine autobusy a elektrické generátory

Estónska vláda oznámila, že posiela Kyjevu 27 mestských autobusov. Autobusy majú byť dodané v priebehu novembra a decembra. "Aby sme pomohli ukrajinskej spoločnosti fungovať počas vojny čo najhumánnejšie, Ukrajinu treba podporovať nielen vojensky a politicky, ale aj prostredníctvom humanitárnej pomoci. Autobusy majú pomôcť Ukrajincom v každodennom živote," povedal fínsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu. Estónsko už predtým poslalo na Ukrajinu 17 ojazdených autobusov. V najbližších dňoch bude na vojnou zničenú Ukrajinu poslaných aj 13 elektrických generátorov, ktoré vďaka súkromným darom nakúpila estónska pobočka charitatívnej organizácie Lions Club. Generátory majú byť odoslané do škôl a detským organizáciám, ktoré počas ruskej invázie naďalej fungujú v podzemných krytoch.

Ruské sily zaútočili na niekoľko miest v Doneckej oblasti

Ruské ozbrojené sily raketami S-300, delostrelectvom a mínometmi zaútočili na niekoľko miest v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Terčom útokov sa stali napríklad mestá Bachmut, Avdijivka, Kramatorsk, Svjatohirsk a Kurachove. Zničili alebo poškodili 21 civilných objektov, vrátane obytných budov, fariem a rekreačného strediska. „Ruská armáda mínometmi bombardovala mesto Vuhledar, pričom zranili dieťa narodené v roku 2007," uviedla ukrajinská polícia. Tá zároveň upozornila Ukrajincov, aby dodržiavali zákazy vychádzania a necestovali sami. „Buďte opatrní, v obsadených obciach okupanti rabujú a berú si automobily," dodala polícia.

Ukrajina popiera, že jej jednotky zabili ruských vojnových zajatcov

Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec poprel, že tamojšie vládne jednotky zabili ruských vojnových zajatcov. Podľa jeho slov sa ukrajinskí vojaci bránili pred Rusmi, ktorí predstierali kapituláciu. Na ruských sociálnych sieťach sa totiž tento týždeň objavili videá, ktoré údajne ukazujú telá ruských vojakov zabitých po tom, ako sa vzdali ukrajinským jednotkám. Podľa Lubinca úryvky z videozáznamu ukazujú, že Rusi pomocou zinscenovaného zajatia spáchali vojnový zločin tým, že spustili paľbu na ukrajinské ozbrojené sily. "To znamená, že týchto vojakov nemožno považovať za vojnových zajatcov," povedal. Na jednom z inkriminovaných videí je vidno, ako sa vojaci zjavne vzdávajú niekoľkým príslušníkom armády v maskovaní a so žltými páskami na rukách. Vzdávajúci sa vojaci si líhajú na zem na dvore plnom trosiek. Video sa náhle preruší, keď sa ozve streľba. Ďalší záznam nakrútený zhora ukazuje telá približne desiatich ľudí obklopené zjavnými krvavými škvrnami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy