Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda a lekárski odborári sa opäť nedohodli, rokovať budú v utorok
Zdielať na

Vláda a lekárski odborári sa opäť nedohodli, rokovať budú v utorok

BRATISLAVA / Vláda a Lekárske odborové združenie (LOZ) ani po pondelkovom desaťhodinovom rokovaní na Úrade vlády SR nedospeli k dohode. Rokovať budú opäť v utorok (22. 11.). Informoval o tom šéf odborárov Peter Visolajský.

Lekárske odborové združenie (LOZ) trvá na splnení všetkých ôsmich požiadaviek na riešenie situácie v zdravotníctve, kompromis naďalej ponúka v platovej otázke. Jeho zástupcovia o tom informovali počas pondelkového rokovania na Úrade vlády SR. Rokovanie sa podľa šéfa odborárov Petra Visolajského "zaseklo" pri prvom bode memoranda. "Teda v tom, kde žiadame poriadok vo financovaní nemocníc, zamedzenie zadlžovania nemocníc a riešenie dlhu nemocníc," priblížil. LOZ kritizuje, že vládni predstavitelia unisono verejne komunikujú, že na všetkých siedmich bodoch, okrem platovej otázky, je zhoda.

 

Tvrdí, že formulácie k prvému bodu, ktoré mali odkomunikované s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO), sú pre ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nové. "Tri hodiny počúvame od ministra financií, ako je problém v prvom bode," povedal Visolajský. Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Minister financií po rokovaní informoval o dodatočnej finálnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. LOZ je ochotné ponuku prijať, ak vláda zvýši koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom.

Rokovanie sa začalo o 10. hodine doobeda s tým, že sa nezúčastnil premiér Eduard Heger. Odcestoval do Holandska. Za vládu sú na stretnutí prítomní minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister financií Igor Matovič. Podľa lekárov, ktorí prišli na stretnutie, už ústupky urobili najmä v rámci podmienok platov. Ako oni sami hovoria totiž nejde iba o peniaze. "My by sme chceli upokojiť situáciu a vrátiť sa ku konštrukčnému dialógu. Preto prosím aj takto verejne aj vládnych predstaviteľov, aby si uvedomili vážnu situáciu," vyjadril sa pred stretnutím lekár Peter Visolajský.

O 12. h sa začalo zasadnutie Ústredného krízového štábu, v ktorom mali diskutovať aj o možnosti, že sa vláda s lekármi nedohodne. Po skončení o výsledkoch informoval minister vnútra Roman Mikulec a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Dnešný krízový štáb zasadol na žiadosť, aby sme mali plán B, keby sa nedohodneme. Stále pokračujeme v rokovaniach. Aktuálne je tam minister financií so svojimi kolegami," povedal minister zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy