Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
268. deň na Ukrajine: Rusko vypálilo na Nikopol viac ako 40 rakiet
Zdielať na

268. deň na Ukrajine: Rusko vypálilo na Nikopol viac ako 40 rakiet

BRATISLAVA / V noci na piatok, 18. novembra, dopadlo na juhoukrajinský Nikopol viac ako 40 rakiet. Rakety zasiahli obytné domy, vrátane výškových budov, elektrické vedenie a taktiež autá. Podľa prvých správ nie sú žiadne obete. Po štvrtkovom útoku, 17. novembra, na Vilňansk v Záporožskej oblasti, kde zostali ľudia uväznení v troskách obytnej budovy zasiahnutej ruským útokom, sa počet obetí zvýšil na deväť.

​Bez elektriny viac ako 10 miliónov Ukrajincov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že v súčasnosti je na Ukrajine bez elektriny viac ako 10 miliónov ľudí. „Väčšina z nich je vo Vinnyckej oblasti, Odeskej oblasti, Sumskej oblasti a Kyjeve. Robíme všetko pre vyriešenie zásobovania,“ povedal Zelenskyj. Rusko v utorok spustilo najmasívnejší raketový útok na Ukrajinu. Napriek pomerne vysokej úspešnosti ukrajinskej protivzdušnej obrany však boli zasiahnuté mnohé ukrajinské regióny. Rakety zasiahli najmä energetickú infraštruktúru.

Rusi vypálili na Nikopol viac ako 40 rakiet

V noci na piatok, 18. novembra, dopadlo na juhoukrajinský Nikopol viac ako 40 rakiet. Rakety zasiahli obytné domy, vrátane výškových budov, elektrické vedenie a taktiež autá. Podľa prvých správ nie sú žiadne obete. Po štvrtkovom útoku, 17. novembra, na Vilňansk v Záporožskej oblasti, kde zostali ľudia uväznení v troskách obytnej budovy zasiahnutej ruským útokom, sa počet obetí zvýšil na deväť.

Nikopolský okres čelil rozsiahlemu ruskému útoku aj v noci na štvrtok, 17. novembra. V Nikopole rakety zničili 20 obytných domov, vysokú školu a plynovod. Bola odstavená čerpacia stanica, ktorá je súčasťou mestskej vodárenskej infraštruktúry a bez vody ostalo 40 000 rodín.

Rusi oznámili, že "opevňujú" anektovaný Krym

Rusko v piatok oznámilo, že posilňuje pozície na Krymskom polostrove, anektovanom od Ukrajiny v roku 2014. Tento krok ohlásilo v čase, keď Kyjev dobyl naspäť územie v susednej Chersonskej oblasti. Rusko anektovalo Krym po celoukrajinských prodemokratických demonštráciách, ktoré viedli k zosadeniu bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, nakloneného Kremľu. 

Rusko pritom v septembri ohlásilo anektovanie tejto oblasti, spolu s tromi ďalšími ukrajinskými oblasťami, a zaviazalo sa, že ich bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské sily majú v úmysle znovu dobyť aj Krymský polostrov.

Na miesto dopadu rakiet v Poľsku prišli ukrajinský experti

Ukrajinskí experti už pracujú v pohraničnej oblasti na juhovýchode Poľska na mieste, kam v utorok dopadla raketa, uviedol v piatok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Na sociálnej sieti Twitter Kuleba napísal, že Ukrajina bude pokračovať v "otvorenej a konštruktívnej" spolupráci s Poľskom v súvislosti s utorkovým incidentom, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. 

Ako tvrdí Varšava i jej západní spojenci, dôkazy z miesta dopadu naznačujú, že explóziu zapríčinila raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorou sa snažili zostreliť ruskú raketu, pripomína Reuters. Kyjev to však popiera s tým, že v prípade výbuchu na poľskom území má dôkazy o "ruskej stope".

Ruský vojak je proti vojne na Ukrajine

Ruský vojak Nikita Čibrin, ktorý bol členom jednotky obvinenej z páchania vojnových zločinov v Kyjevskej oblasti, vyhlásil, že je ochotný svedčiť na medzinárodnom súde o svojich skúsenostiach na Ukrajine.  Čibrin patril k 64. samostatnej gardovej motostreleckej brigády a po odchode z tejto jednotky v júni sa rozhodol ujsť z Ruska do Španielska a vystupovať proti vojne na Ukrajine. Tento týždeň pricestoval do španielskeho hlavného mesta Madrid.

 Vojak tiež tvrdil, že keď bol na Ukrajine, nevystrelil zo zbrane ani raz, a odmietol sa zúčastňovať na vojnových zločinoch. Teraz sa snaží získať v Madride politický azyl a zaprisahal sa, že "urobí všetko, čo len môže, aby vojnu zastavil, preto je ochotný aj svedčiť na medzinárodnom súde".

Na plynovodoch Nord Stream našli stopy výbušnín

Švédski vyšetrovatelia našli na mieste, kde bolo poškodené potrubie plynovodov Nord Stream, stopy výbušnín, čo potvrdzuje, že išlo a sabotáž. Švédske a dánske úrady vyšetrujú štyri úniky plynu z plynovodu Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori. Dánsko minulý mesiac oznámilo, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania boli úniky plynu spôsobené mohutnými explóziami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy