Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
251. deň na Ukrajine: Británia pomáhala Ukrajine brániť sa pred kybernetickými útokmi z Ruska
Zdielať na

251. deň na Ukrajine: Británia pomáhala Ukrajine brániť sa pred kybernetickými útokmi z Ruska

KYJEV / V Kyjeve boli obnovené dodávky vody a elektrickej energie. Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny rozšírili evakuačnú zónu v okolí rieky Dneper. Britskí špecialisti majú kľúčovú úlohu pri obrane Ukrajiny proti rozsiahlym ruským kybernetickým útokom. Balíku pomoci má hodnotu 7,43 milióna eur.

Dodávky vody a elektrickej energie boli v Kyjeve opäť obnovené

V Kyjeve boli obnovené dodávky vody a elektrickej energie po tom, čo ruské raketové útoky spôsobili v pondelok, 1. novembra, ich výpadok. Oznámil to v utorok kyjevský starosta Vitalij Kličko. "Dodávky vody do domácností obyvateľov Kyjeva boli plne obnovené. Obnovené boli aj dodávky elektrickej energie," uviedol Kličko na sociálnej sieti Telegram. Starosta ukrajinskej metropoly zároveň informoval, že stále bude dochádzať k plánovaným prerušeniam dodávok elektrickej energie vzhľadom na "značný deficit v energetickom systéme po barbarských útokoch agresora".

Británia pomáhala Ukrajine brániť sa pred kybernetickými útokmi z Ruska

Britskí špecialisti majú kľúčovú úlohu pri obrane Ukrajiny proti rozsiahlym ruským kybernetickým útokom. Podrobnosti o balíku pomoci v hodnote 7,43 milióna eur doteraz neboli zverejnené, aby bola chránená prevádzková bezpečnosť, tvrdia britské úrady. „Poskytli sme naše odborné znalosti, aby sme im pomohli brániť sa voči každodenným náporom kybernetických útokov z Ruska od začiatku invázie,“ povedal Leo Docherty z ministerstva zahraničných vecí. Kvôli "veľmi významnej kybernetickej hrozbe z Ruska" Spojené kráľovstvo posilnilo aj vlastnú kybernetickú obranu, povedal Docherty pre Sky News. Rusko opakovane odmieta zodpovednosť za kybernetické útoky.

Rusko rozšírilo evakuačnú zónu v Chersonskej oblasti

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny rozšírili evakuačnú zónu v okolí rieky Dneper. Šéf Rusmi dosadenej samosprávy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo v utorok, 2. novembra, uviedol, že bude evakuovaných približne 70.000 ľudí, ktorí obývajú asi 15 kilometrov dlhý úsek ľavého brehu rieky Dneper. Tí budú presunutí hlbšie do oblasti alebo do Ruska. "Už na tom pracujeme," uviedol Saldo v rozhovore pre kanál na platforme Youtube s názvom Soloviov live. Evakuačná zóna sa tak rozšíri o ďalších sedem obcí. K presídľovaniu obyvateľstva dochádza podľa Salda pre riziko "rozsiahlych raketových útokov", ktoré by mohla podniknúť ukrajinská armáda na miestnu vodnú priehradu Kachovka. Kyjev už poprel, že by takýto útok plánoval.

Ruský súd udelil ďalšiu pokutu nadácii Wikimedia

Ruský súd udelil v utorok, 2. novembra,  pokutu 33 019 eur organizácii Wikimedia Foundation, prevádzkujúcej internetovú encyklopédiu s otvoreným obsahom Wikipedia. Dôvodom sú heslá súvisiace s ofenzívou ruských síl na Ukrajine. Vladimir Medejko, riaditeľ ruskej pobočky Wikimedie so sídlom v Moskve, uviedol, že rozhodnutie súdu napadnú. Dodal, že dané články z Wikipedie nikto neodstráni. "Nemyslím si, že nadácia Wikimedia pokutu zaplatí," povedal.

Ďalšie tri plné lode naložené obilninami výplávali z ukrajinského prístavu

Tri nákladné lode naložené obilninami opustili v utorok ukrajinské prístavy. "Presun týchto plavidiel odsúhlasila ukrajinská, turecká a OSN delegácia. Ruská delegácia bola informovaná," ​​uviedlo Medzinárodné koordinačné centrum so sídlom v Istanbule.

Rusko a Ukrajina podpísali v júli dohodu sprostredkovanú Tureckom a Organizáciou Spojených národov, ktorá umožnila obnovenie vývozu ukrajinského obilia po mori s cieľom zmierniť globálny nedostatok potravín. Dovtedy ukrajinské prístavy blokovala vojenská invázia Ruska. Dohoda vytvorila pre lode bezpečný koridor z ukrajinských prístavov na kontrolu do tureckého Istanbulu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy