Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Británia bude mať po prvý raz v histórii premiéra ázijského pôvodu. Krajinu povedie Rishi Sunak
Zdielať na

Británia bude mať po prvý raz v histórii premiéra ázijského pôvodu. Krajinu povedie Rishi Sunak

LONDÝN / Je synom indických prisťahovalcov, narodených v Afrike, má viac peňazí, ako sám kráľ Karol tretí a vraj si trúfa napraviť chyby svojej predchodkyne v úrade. Veľká Británia má oficiálne nového premiéra - 42-ročného Rishiho Sunaka. Na ružiach určite nebude mať ustlané. Už od začiatku čelí silným tlakom na vyhlásenie predčasných volieb.

Rishi Sunak musel pri príchode do oficiálneho sídla britských premiérov na Downing street 10 čeliť aj prejavom nespokojnosti. On sám však sľubuje, že Britom prinesie vytúženú stabilitu a dôveru investorov.

"Krajina čelí hlbokej ekonomickej kríze. Stále cítime dôsledky pandémie. Putinova vojna na Ukrajine destabilizovala energetické trhy," vyhlásil Rishi Sunak.

Odborníci kvitovali, že sa Sunak vo svojom prvom prejave nebál kritizovať svoju predchodkyňu. "Predchádzajúca vláda urobila chyby, hoci nie so zlým úmyslom," povedal Sunak.

A neťahal ľuďom hneď od začiatku medové motúzy popod nos. "Budeme musieť prijímať aj ťažké rozhodnutia," povedal.

Či to bude stačiť na upokojenie situácie, keď opozícia hlasno volá po novom súboji vo volebných miestnostiach, sa ukáže. Ťažké rozhodnutia museli prakticky okamžite prijať aj mnohí dlhoroční poprední predstavitelia vládnej konzervatívnej strany. Svoj post už opustili minister spravodlivosti, hospodárstva aj ministerka práce.

Meno nového britského premiéra, už tretieho v tomto roku, sa budú musieť naučiť aj svetoví lídri. Niektorí ho už stihli aj skomoliť, ako napríklad prezident USA Joe Biden.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy