Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ruské útoky na Ukrajinu pokračujú: Rakety mali zasiahnúť aj oblasť neďaleko slovenských hraníc
Zdielať na

Ruské útoky na Ukrajinu pokračujú: Rakety mali zasiahnúť aj oblasť neďaleko slovenských hraníc

ĽVOV / Najnovší ruský útok zasiahol v utorok "kritickú infraštruktúru" v západoukrajinskom meste Ľvov, informoval tamojší starosta Andrij Sadovyj. Ľvovská oblasť na Ukrajine hraničí s Poľskom. Rakety mali zasiahnúť aj oblasť neďaleko slovenských hraníc.

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj na platforme Telegram spresnil, že "v tejto chvíli sa vie o troch explóziách v dvoch energetických zariadeniach". Informácie o obetiach podľa neho neboli bezprostredne známe a nebezpečenstvo útokov trvá, cituje ho The Guardian. Sadovyj neskôr oznámil, že po utorkových útokoch ostala tretina mesta bez elektriny. Výpadky dodávok vody hlásili zo Sychivského a Frankivského rajónu na juhu mesta. V Ľvove zaznamenali výpadky dodávok elektriny a vody aj po pondelkových ruských úderoch. Ľvovská oblasť hraničí s Poľskom a je jednou z najvzdialenejších od Ruska aj od štyroch oblastí Ukrajiny, ktoré Moskva čiastočne okupuje a nedávno vyhlásila ich anexiu.

Rusko potvrdilo, že pokračuje v masívnom útoku na Ukrajinu

Ministerstvo spresnilo, že ruská armáda v utorok "pokračovala v masívnych úderoch vysoko presnými, ďalekonosnými zbraňami", pričom útočila na vojenské veliteľské zariadenia a energetický systém Ukrajiny. Ministerstvo vo vyhlásení dodalo, že "všetky vytýčené ciele boli zasiahnuté". Ministerstvo vo svojej najnovšej zvodke spresnilo, že boli zničené dva sklady paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku ​​- v mestách Dnipro a Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny - , ako aj päť skladov zbraní vrátane objektu patriaceho spojenej skupine ukrajinských jednotiek v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny.

Podľa britskej stanice BBC ruské ministerstvo obrany súčasne zverejnilo nové zábery odpálenia rakety smerom na ciele na Ukrajine.
V utorok ráno bol na väčšine územia Ukrajiny opäť vyhlásený poplach upozorňujúci obyvateľstvo na možné riziko raketových útokov.
Ukrajinské médiá medzičasom informovali o výbuchoch v mestách Vinnycia, Nikopol, Rivne, Ľvov, Kryvyj Rih, Mykolajiv, Očakov, Záporožie, Odesa i Žytomyr, ako aj vo viacerých oblastiach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy