Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
226. deň na Ukrajine: Lavrov vyhlásil, že Zelenského výzva na preventívne údery na Rusko ospravedlňuje ruskú inváziu
Zdielať na

226. deň na Ukrajine: Lavrov vyhlásil, že Zelenského výzva na preventívne údery na Rusko ospravedlňuje ruskú inváziu

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Počet obetí štvrtkového ruského raketového útoku na Záporožie sa zvýšil už na jedenásť. Z trosiek zrútených domov sa podarilo zachrániť najmenej dvadsaťjeden ľudí. Ruské sily na mesto útočili podľa šéfa oblastnej správy aj v piatok. Ruský minister zahraničia Lavrov vyhlásil, že Zelenského výzva na pražskom samite na preventívne údery na Rusko ospravedlňuje ruskú inváziu. Kyjev oponoval, že ukrajinský prezident mal na mysli sankcie a nie vojenské údery. Ukrajinské úrady informovali, že na nedávno oslobodenom území Charkovskej oblasti našli doteraz telá 534 zavraždených civilistov. Je medzi nimi aj 19 detí.

Reznikov vyzval ruských vojakov, aby zložili zbrane

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval v piatok ruských vojakov, aby zložili zbrane. Sľúbil im "život a bezpečie". Ruských vojakov podľa Reznikovových slov "oklamali a podviedli". "Platíte krvou za predstavy a falošné ciele iných," povedal vo videu, ktoré na svojej oficiálnej webovej stránke zverejnilo ministerstvo obrany Ukrajiny. "Zaručujeme život, bezpečie a spravodlivosť všetkým, ktorí okamžite odmietnu bojovať. A zaručíme, aby boli súdení tí, ktorí vydávali zločinecké príkazy," povedal. Moskva podľa Reznikova "nemá rada pravdu" a je pre ňu jednoduchšie povedať, že ruskí vojaci hrdinsky padli v boji voči "imaginárnym hordám" NATO. "Krajiny NATO nám poskytujú zbrane, to je pravda. No tými zbraňami vás bijú ukrajinskí vojaci," uviedol Reznikov. Ukrajinskí vojaci podľa slov ministra obrany nepotrebujú ruskú pôdu. Majú dostatok ukrajinskej, ktorú sa usilujú získať všetku naspäť. Ukrajinské sily v posledných týždňoch vedú protiofenzívu na juhu a východe krajiny a podarilo sa im už získať späť časti tohto územia.

Na vojenskom letisku Šajkovka v Kalužskej oblasti sa zrútil neznámy dron

Neznáme bezpilotné lietadlo sa zrútilo na vojenské letisko v ruskej Kalužskej oblasti, ktorá sa nachádza približne 200 kilometrov severovýchodne od rusko-ukrajinských hraníc. V piatok to uviedol gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. "Dnes došlo k výbuchu na vojenskom letisku Šajkovka v Kalužskej oblasti... Zrútil sa tam dron prichádzajúci pravdepodobne smerom od hraníc," napísal Šapša na Telegrame. Infraštruktúra a vybavenie letiska podľa gubernátora neboli poškodené a armádne operácie nie sú ohrozené. Dodal, že príčinu a okolnosti incidentu vyšetrujú.

Rusko vymenilo veliteľa Východného vojenského okruhu

Ruské ministerstvo obrany odvolalo veliteľa Východného vojenského okruhu. Generálplukovníka Alexandra Čajka vystrieda generálporučík Rustam Muradov. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda. Ruské ministerstvo obrany v júli zverejnilo informáciu, že Muradov v rámci invázie na Ukrajinu velí skupine Východ. Údajný odchod Čajka je posledným zo série odvolaní najvyšších armádnych predstaviteľov, ktorým predchádzala séria porážok a ponížení vo vojne na Ukrajine. Kremeľ ani ministerstvo obrany túto zmenu zatiaľ oficiálne nepotvrdili, hoci šéf Muradovovho rodného Dagestanu Sergej Melikov mu už k vymenovaniu zablahoželal. Do Východného vojenského okruhu patria jednotky dislokované na ruskom Ďalekom východe. Východný vojenský okruh je jedným z piatich, ktoré tvoria ruské ozbrojené sily. Ruské spravodajské weby v pondelok informovali, že veliteľa Západného vojenského okruhu generálplukovníka Alexandra Žuravľova vystriedal generálporučík Roman Berdnikov.

Rada OSN pre ľudské práva schválila monitorovanie ľudských práv v Rusku

Rada OSN pre ľudské práva v piatok schválila rezolúciu na vymenovanie experta na monitorovanie porušovania ľudských práv a občianskych slobôd v Rusku. Návrh rezolúcie predložili všetky členské krajiny EÚ okrem Maďarska. V Rade pre ľudské práva ju potom podporilo 17 zo 47 členských krajín. Šesť bolo proti a 24 sa zdržalo hlasovania. Ide o prvú rezolúciu, ktorá sa zameriava na porušovanie ľudských práv vo vnútri krajiny. Iniciatíva reagovala na požiadavky ruských obhajcov ľudských práv a medzinárodných organizácií, ktoré odsúdili zneužívania práva voči občianskej spoločnosti v Rusku v posledných rokoch a ktoré zosilnilo po invázii na Ukrajinu 24. februára. Ruské a medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv 21. septembra požiadali medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo bezprostredné kroky s cieľom zaznamenávať a riešiť prípady potláčania a obmedzovania ľudských práv v Rusku.

Lavrov: Zelenského vyjadrenia potvrdili, že špeciálna operácia bola potrebná

Štvrtkové vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že NATO by malo preventívne udrieť na Rusko, potvrdili, že spustenie "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajinu bolo potrebné. V piatok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. Zelenskyj vo štvrtok v diskusii s austrálskym think-tankom Lowy Institute vyjadril presvedčenie, že na to, aby sa Rusku zabránilo použiť atómové zbrane, sú nevyhnutné preventívne údery – aby Moskva vedela, čo by Rusko v prípade jadrového útoku čakalo. "(Zelenskyj) tým v podstate predložil svetu ďalšie dôkazy o hrozbách, ktoré predstavuje kyjevský režim... Preto bola na neutralizáciu (tohto režimu) spustená špeciálna vojenská operácia," povedal Lavrov.

Na oslobodených územiach v Charkovskej oblasti exhumovali stovky tiel

Súvisiace články

Najčítanejšie správy