Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nepretržitá pomoc Ukrajine: Dobrovoľníci cestujú až na hranice s Ruskom
Zdielať na

Nepretržitá pomoc Ukrajine: Dobrovoľníci cestujú až na hranice s Ruskom

UKRAJINA / V oslobodených oblastiach pozdĺž ukrajinsko-ruskej hranice pomáhajú dobrovoľníci zo Spišskej katolíckej charity. V niektorých oblastiach sú jediní, ktorí tam neustále prinášajú humanitárnu pomoc už sedem mesiacov.

Dodávky naplnené cestovinami a mäsovými konzervami putujú mesiac čo mesiac do oblastí Ukrajiny postihnutých vojnou. "Je to náročne najmä po tej psychickej, citovej stránke, vidieť tých ľudí s taškami, keď dostanú makaróny, suchý hrach alebo konzervy. Starí ľudia, ktorým sa trasú ruky a otvoria tú igelitku s jedlom... proste je to náročné vidieť," povedala Katarína Pajerská, dobrovoľníčka zo Spišskej katolíckej charity. 

Smerujú do miest a dedín vzdialených dvetisíc kilometrov od slovenských hraníc. Cesta im trvá dvadsaťštyri hodín, naftu si vezú so sebou, keďže pohonné hmoty v oblastiach postihnutých vojnou chýbajú. "Do Charkova sa nám podarilo dostať preto, že sme na blockpostoch povedali, že sme humanitárna pomoc. Pokazilo sa nám jedno auto, ktoré sme nechali v Kyjeve a ideme sem," odpovedá Katarína Pajerská po príchode do mesta v noci. 

Od skorých ranných hodín čakajú zúfalí obyvatelia Charkova pred farou na dodávku s pomocou. Nosia si so sebou lístky na prídel liekov a potravín. "Som invalid, mám na to aj potvrdenie, čiže pracovať teraz nemôžem. Keby ale nebola takáto situácia, pracovala by som. K tomu všetkému som na penzii," povedala Larisa Alekseevna, obyvateľka Charkova.

Na sídlisku v Charkove dobrovoľníci raz týždenne pomôžu takýmto spôsobom viac ako 2000 ľuďom. Z pôvodných 1,7 milióna obyvateľov Charkova ich teraz ostalo žiť menej ako 600 tisíc. V oslobodených dedinách v okolí platí zákaz vychádzania, keďže stále hrozí nebezpečenstvo útoku z ruskej strany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy