Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Univerzita Komenského si v utorok uctí pamiatku obetí nehody na Zochovej, plánovaný je aj pietny pochod
Zdielať na

Univerzita Komenského si v utorok uctí pamiatku obetí nehody na Zochovej, plánovaný je aj pietny pochod

BRATISLAVA / Tragická nehoda na zastávke Zochova otriasla študentmi z Mlynskej doliny, celou Univerzitou Komenského a STU. Na sociálnej sieti združujúcej všetkých študentov vysokoškolského mestečka Ľudovíta Štúra vyjadrujú svoje kondolencie spoločne s univerzitami.

Obeťami nehody na Zochovej boli študenti z Mlynskej doliny, ktorí sa v nedeľu večer vracali na internáty linkou 39. V komentároch v príspevku na spomínanej skupine vyjadrujú úprimnú sústrasť ostatní študenti aj slovne. "Šok a bolesť. Neviem nájsť slová. Na Zochovej som roky pravidelne vystupovala, prichádzajúc do školy a nastupovala naspäť, vracajúc sa na stanicu a domov. A vždy som dostala ten dar, že som sa aj domov vrátila. V modlitbách som s obeťami a ich rodinami," vyjadrila sa jedna zo študentiek z Mlynskej doliny.

V rovnakej skupine vznikla iniciatíva obliecť sa deň po tragickej nehode 4. októbra na vyučovanie do čiernej farby, aby si tak uctili pamiatku priateľov, spolužiakov a športovcov.

Úprimnú sústrasť vyjadrila aj Univerzita Komenského na svojej sociálnej sieti a zmenila svoju titulnú fotku na čiernu plochu. "Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí včerajšej tragickej nehody na Zochovej ulici, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity," vyjadrila sa. Pozostalým, kamarátom a blízkym zároveň poskytla svoju psychologickú poradňu.

"Miesto, kde nezmyselne vyhasli štyri ľudské životy, je tradičná prestupná zastávka našich študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej Doliny. Jeden z nich tam už nikdy nepríde. Je smutné, že to spôsobila hrubá nezodpovednosť a tupá arogancia jednotlivca. Musíme sa proti takýmto prejavom rázne postaviť a nedovoliť, aby ďalej devastovali našu spoločnosť," vyjadril sa rektor Oliver Moravčík.

Eduard Heger, dočasne poverený minister školstva, nechal vyvesiť čiernu zástavu. "Ide o mimoriadne citlivú situáciu a smrť prevažne študentov zarmútila celú krajinu. Som v kontakte aj s ministrom zdravotníctva a ministrom vnútra. Pravidelne sa informujem o stave zranených a priebehu vyšetrovania," napísal.

Na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského študenti vytvorili pietne miesto pre Mareka, ktorý už v pondelok do školy neprišiel. Na jeho fakulte zaňho horia sviečky.

Pochod na pamiatku

Občianske združenia Cyklokoalícia a Znepokojené matky organizujú pochod na pamiatku obetí nedeľnej tragickej nehody, ktorý sa začne v utorok o 18:00 pred Úradom vlády a neskôr presunie na zastávku Zochova. Cieľom stretnutia je podľa organizátorov upozorniť kompetentných na nutné systémové zmeny, aby sa podobné nehody už neopakovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy