Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Hrôza z lesov pri Izjume. Andrej dokumentuje masové hroby
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Hrôza z lesov pri Izjume. Andrej dokumentuje masové hroby

IZJUM / Má jednu z najťažších prác pri vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných ruskou agresiou na Ukrajine. Volá sa Andrej Kušňirov. Reportér TV JOJ Rasťo Striško nakrúcal s týmto kriminalistom, ktorý dokumentuje dôkazy z odhalených masových hrobov v oslobodených oblastiach.

Viac než desať dní strávil Andrej Kušnirov zbieraním stôp pri exhumácii masového hrobu v tichých lesoch Izjumu. Celé hodiny pracoval v neznesiteľnom zápachu vychádzajúceho z otvorených hrobov, ktorý sa nad strašidelne vyzerajúcim miestom vojnovej tyranie držal pod korunami husto stojacich stromov. Každý deň, keď sa Andrej vrátil z miesta mŕtvych, ktorí mu cez svoje zranenia rozprávajú príbeh o tom, kto a ako im ublížil, urobí si čaj a skúsi aspoň na chvíľu na všetko zabudnúť.

"Ťažké je porozumieť tomu, ako mohli votrelci v našej krajine spáchať také zlo. Na tých mŕtvych telách vidím dôkazy mučenia. Na ženách aj mužoch,” uviedol kriminalistický špecialista Andrej Kušnirov. To sú ťažké chvíle, o ktorých hovorí bez toho, aby odhalil svoje vnútorné emócie, ktoré aj pri rozhovore musel zvládnuť s chladnou hlavou. Tak, ako keď fotí mŕtvych z masových hrobov. "Ja si uvedomujem, že tento hrob nie je posledným. Len boh vie, koľko ich ešte nájdeme," dodal Kušnirov.

Len v pohrebisku v Izjume zdokumentoval viac ako 430 mŕtvych

Našli telá bez hláv, so zviazanými rukami za chrbtom, či inými znakmi mučenia. Je súčasťou vyšetrovania, ktoré zahŕňa aj vojnové zločiny spáchané na deťoch. A práve deti sú pre Andreja tým najťažším, s čím sa vyrovnáva ťažko. "Stretnúť sa s detskými obeťami, tak toho sa vždy desím," povedal Andrej, ktorý je tiež otec a syn. Aj jemu ruské rakety zničili ich rodičovský dom.

Exhumácia masového hrobu v Izjumskom lese sa už skončila. Otváranie hrobov pozostalí nesú ťažko a bez rozprávania sa s mŕtvymi by Andrej s vyšetrovateľmi len ťažko odhalil vojnové zločiny na Ukrajine, ktorým podľahli nevinní civilisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy