Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V hlavnom meste Burkiny Faso sa strieľa, v uliciach sú vojaci
Zdielať na

V hlavnom meste Burkiny Faso sa strieľa, v uliciach sú vojaci

OUAGADOUGOU / Agentúra Reuters s odvolaním sa na svojich reportérov uviedla, že z hlavnej vojenskej základne a vo viacerých obytných štvrtiach v hlavnom meste Burkiny Faso sa v piatok, 30. septembra, ozývala ťažká streľba. Niekoľko ozbrojených vojakov v metropole Ouagadougou zaujalo pozície pozdĺž triedy vedúcej k sídlu prezidenta. Vojaci podľa reportérov tiež zablokovali prístup k úradom a štátnej televízii, ktorá prestala vysielať. S hovorcom armády sa agentúre Reuters nepodarilo spojiť.


Neskôr v piatok dopoludnia bol podľa spravodajcov Reuters v blízkosti prezidentského paláca počuť silný výbuch. Podľa agentúry ešte nie je jasné, či ide o pokus o prevrat. Udalosti však nesú znaky minulých prevratov v západnej a centrálnej Afrike. Agentúra AP píše o možnej vojenskej vzbure deväť mesiacov po vojenskom prevrate.

Armáda tento rok v januári zvrhla prezidenta Rocha Kaborého

Zdôvodnila to jeho neschopnosťou vysporiadať sa so skupinami islamistických radikálov. V bojoch s nimi zomieralo veľa vojakov. Líder pučistov Paul-Henri Damiba následne zložil prísahu ako nový prezident a sľúbil, že bezpečnostnú situáciu zlepší. Či je Damiba teraz v krajine, podľa agentúry AP nie je jasné. Vo štvrtok mal prejav na severe v meste Djibo a minulý týždeň prehovoril na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Damiba vo svojom prejave obhajoval svoj januárový prevrat ako "otázku prežitia nášho národa", hoci mohol byť podľa neho medzinárodným spoločenstvom považovaný za "odsúdeniahodný".

Útoky ale v Burkina Faso pretrvávajú a v armáde panuje chaos

V posledný septembrový týždeň neznámi útočníci zabili 11 vojakov pri útoku na konvoj 150 vozidiel, ktorý viezol zásoby do mesta na severe krajiny. Päťdesiat civilistov je stále nezvestných.

Rozsiahle oblasti na severe a východe Burkina Faso sa od roku 2018 stali neovládateľnými. Milióny ľudí utiekli zo svojich domovov v obavách z ďalších útokov ozbrojencov, ktorí často prichádzajú do dedín na motocykloch. O život pri týchto útokoch prišli podľa médií tisícky ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy