Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Švédsko hlási ďalší únik zemného plynu z potrubia Nord Streamu
Zdielať na

Švédsko hlási ďalší únik zemného plynu z potrubia Nord Streamu

ŠVÉDSKO / Švédska pobrežná stráž oznámila, že na podmorských plynovodoch vedúcich z Ruska do Európy bol zistený ďalší únik zemného plynu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Na švédskej strane sú dva úniky a na dánskej strane taktiež dva," uviedol predstaviteľ švédskej pobrežnej stráže po tom, ako boli začiatkom týždňa potvrdené tri úniky na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. Úradník dodal, že dve miesta únikov zemného plynu na švédskej strane sú blízko seba.

Podmorskými plynovodmi Nord Stream 1 a Nord Stream 2 mal prúdiť zemný plyn z Ruska do Nemecka. Pred incidentom ale neboli v prevádzke, Nord Stream 1 Rusko odstavilo na konci augusta a druhý nebol pre vojnu na Ukrajine ani spustený do prevádzky.

Začiatkom týždňa zaznamenali na plynovodoch úniky na troch miestach potrubí, ktoré sú položené na dne Baltského mora, v hĺbke asi 80 metrov. Úniky spôsobili veľký výbuch. Plynovody síce nefungovali, ale je v nich natlakovaný plyn, ktorý stále uniká. Podľa Dánska bude trvať najmenej týždeň, kým únik zastavia. Incidenty začali vyšetrovať úrady vo Švédsku, v Dánsku i Nemecku. V stredu sa k nim pridalo aj Rusko. Viacero krajín v súvislosti s únikmi plynu hovorí o sabotáži. Plynovody Nord Stream sa v posledných mesiacoch stali stredobodom geopolitického napätia, keď Rusko prerušilo dodávky do Európy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy