Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medzinárodný obranný veľtrh: Slovensko má záujem o stíhačky z Južnej Kórey
Zdielať na

Medzinárodný obranný veľtrh: Slovensko má záujem o stíhačky z Južnej Kórey

SOUL / Slovensko má záujem o ďalšie stíhačky. Tento raz nie z Ameriky, ale z Južnej Kórey. Stroje majú do dvoch rokov nahradiť Albatrosy, ktoré slúžia na výcvik pilotov. O možných ponukách rokoval náš minister obrany v Južnej Kórey. V Soule sa totiž koná medzinárodný obranný veľtrh. Priamo na mieste bol aj náš štáb.

Zbrane, tanky či protiterostické obranné systémy rôzneho druhu. Aj toto všetko môžu tento týždeň vidieť návštevníci na veľtrhu v Soule. Obrannú techniku na medzinárodnom veľtrhu ukázalo 300 vystavovateľov zo 40-tich krajín sveta. Jeden z najväčších ázijských veľtrhov si nenechal ujsť ani slovenský šéf rezortu obrany, ktorý prišiel rokovať o nákupe nových stíhacích strojov typu FA50. "Predbežne uvažujeme o tom, že by sme kúpili 10 až 12 takýchto lietadiel," vyjadril sa minister obrany SR, Jaroslav Naď.

Cena jednej takejto stíhačky sa pohybuje od 15 do 35 miliónov eur, podľa výbavy. Kórejské stroje majú slúžiť na výcvik pilotov. Tí potom presadnú do nadzvukových amerických stíhačiek F16. Tie by sa na slovenskom nebi mali objaviť o dva roky. "My pre nich potrebujeme zabezpečiť výcvikový cyklus a na to potrebujeme vlastné výcvikové lietadlá. Lebo to výrazne znižuje náklady, ako keby sme ich posielali na celý výcvikový kurz do Spojených štátov amerických," dodal Naď. "Keď sa pozriete na kórejské vzdušné sily, tak aj tie majú nasadené FA50 a F16 a spolu ich tak vieme veľmi efektívne využívať," vysvetlil Kang Goo-Young, prezident KAI.

Bývalý veliteľ Vzdušných síl SR, tvrdí že v prípade spomínaného nákupu by sme nemali mať problém so servisom. "Táto otázka bola diskutovaná aj na stretnutí pána ministra s predstaviteľmi kórejskej spoločnosti, ktorá deklarovala plnú logistickú podporu, ktorá deklarovala plnú logistickú podporu," vyjadril sa bývalý veliteľ Vzdušných síl SR, Ľubomír Svoboda.


Okrem stíhačiek sa rokovalo aj o ďalšom nákupe

"Druhá možnosť sú bezpilotné prostriedky a opäť záleží, aká bude hodnota za peniaze," opísal Naď. Slovenský šéf rezortu obrany sa následne presunul za svojim rezortným partnerom. Obaja ministri následne podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci. "My máme základnú dohodu urobenú, aby sme mohli pokračovať v spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti, v obrannom priemysle, vo výcviku," uviedol.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy