Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maďarsko môže prísť o miliardy eur. Európska komisia krajinu podozrieva z toho, že zneužíva eurofondy
Zdielať na

Maďarsko môže prísť o miliardy eur. Európska komisia krajinu podozrieva z toho, že zneužíva eurofondy

BRATISLAVA / Európska komisia odporúča pozastaviť Maďarsku až 7 a pol miliardy eur. Zdôvodňuje to tým, že krajina porušuje princípy právneho štátu a existujú aj podozrenia zo zneužívania eurofondov a z korupcie. Inak, forint je najslabšou menou v regióne.

Pri hodnotení tejto situácie si treba uvedomiť, že Maďarsko kedysi samo požiadalo o vstup do tohto klubu s tým, že bude dodržiavať jeho pravidlá. Za tie roky už dostalo z Bruselu obrovské množstvo peňazí na svoj rozvoj. "Orbán systematicky, dlhodobo zneužíva európske peniaze, naše peniaze, ktoré dáva svojim oligarchom a potom si z nich vybudoval režim, ktorý podrýva Európsku úniu zvnútra," uviedol podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. 

Únia už roky kritizuje Orbána za to, že rozkladá demokratické pomery. vyčíta mu volebný systém, ohrozenie nezávislosti súdnictva, masívnu korupciu, či ovládnutie médií. Problematické sú už aj slobody v akademickom prostredí, práva menšín, či žiadateľov o azyl. "Ak by bol teraz proces prijímania, tak maďarsko by nebolo prijaté do EU, čiže mňa vôbec neprekvapuje, že únia už povedala - dosť," uviedol zahranično-politický analytik Pavol Demeš. 

Inými slovami - ak raz chceš mať výhody a benefity z členstva v klube, tak prosto musíš dodržiavať jeho pravidlá. Budapešť si situáciu zhoršuje aj tým, že v ukrajinskej vojne je akoby na strane brutálneho ruského agresora. "Nechceme, aby sa Maďarsko vybralo touto cestou a veľa lepších nástrojov, ako zadržanie peňazí, v tomto momente nemáme," uviedol člen zahraničného výboru Tomáš Valášek. 

Podľa Pavla Demeša si treba pozorne všímať aj to, ktorí slovenskí politici sa už ozvali ako obhajcovia Orbána. "Myslím si, že ide predovšetkým o ľudí, ktorí si vedia predstaviť samých seba, v prípade, že by boli oni pri moci, že by sa takto správali," povedal Demeš. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy