Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Finančná správa si posvietila na podnikateľov. Podľa štatistík podvádzal každý tretí
Zdielať na

Finančná správa si posvietila na podnikateľov. Podľa štatistík podvádzal každý tretí

BRATISLAVA / Akcia Finančnej správy SR s názvom Horúce leto priniesla do štátnej kasy viac ako 100-tisíc Eur. Od polovice júla až do začiatku septembra preverili stovky podnikateľov. Podľa štatistík podvádzal každý tretí.

Jedálne, pohostinstvá, výrobne zmrzliny, ale aj stánky na letných festivaloch a jarmokoch či kúpaliskách a v rekreačných oblastiach pri vodných plochách na Slovensku boli počas leta pod drobnohľadom Finančnej správy. "Celkovo preverili kontrolóri FS 768 pokladníc a bolo vykonaných 591 kontrolných nákupov a 241 online monitorovaní, pričom niektoré pokladnice boli preverené aj obidvomi spôsobmi," povedala hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská. 

Porušenie zákona zaznamenali kontrolóri takmer v 72 percentách z celkového počtu nákupov. Z kompletného počtu preverovaní našli pochybenie v každej druhej prevádzke. Najvyššia pokuta, ktorú podnikateľský subjekt dostal bolo 1 700 €. Najčastejším porušením zákona bolo neevidovanie tržby, a to až v 331 prípadoch. "Kontrolóri počas akcie uložili pokuty vo výške 123 196 €," uviedla Rybanská.

Najviac sankcií bolo v Žilinskom kraji. Podľa finančnej správy jej cieľom nie je rozdávať pokuty, ale podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností a zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady. "Tak je to súčasť tohto celého podnikania, či to je finančná, hygiena, tak aby všetko bolo zabezpečené a všetci fungovali hlavne legálne," poveal predavač. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy