Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na stádo oviec zaútočili psy. Z celého chovu zostal jeden baran
Zdielať na

Na stádo oviec zaútočili psy. Z celého chovu zostal jeden baran

BYTČA / Rodina Hrtánkovcov z obce Petrovice sa už roky venuje chovu oviec. Dnes ráno našli polovicu stáda mŕtvu a druhú dohryzenú. Mysleli si, že útočila svorka vlkov, ale ako to už býva - pravda je iná.

Nad obcou sa už vlci objavili, aj preto si chovatelia mysleli, že práve tieto zvieratá zabíjali. "Štyri ovce mŕtve, tri pohryzené, baran pohryzený a jednu sme nenašli," povedal chovateľ Michal Hrtánek.

Na miesto privolali poľovníkov aj ochranárov. Tí zistili, že za likvidáciou chovu vlci nie sú. "Rany na ovciach boli spôsobené záhryzmi do rôznych častí tela - najmä do vrchnej časti hlavy, v oblasti rebier, zadných nôh, do uší a krku. Nemali typické znaky po útoku vlkov," informuje Kristína Bocková zo štátnej ochrany prírody. Nenasvedčovali tomu ani stopy, ktoré sa na pasienku našli. "Ako pôvodca škody bol na základe pobytových znakov identifikovaný pes, resp. viacero psov," dodáva Kristína Bocková.

Vlci by ovce roztrhali a časť z nich aj skonzumovali alebo odvliekli. Z celého chovu zostal iba jeden baran aj jeho osud je ale otázny keďže má hryzné poranenia. Pred dvoma týždňami psy zabíjali ovce len kilometer od miesta, kde útočili aktuálne. "Je veľmi pravdepodobné, že k týmto škodám bude dochádzať aj naďalej, pretože tieto túlavé psy sú v tejto oblasti pozorované už dlhšiu dobu a zrejme si privykli na takýto spôsob života," povedala Kristína Bocková. Troch vlčiakov už v horách zaregistrovali aj poľovníci. Vedia komu svorka psov patrí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy