Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
4. deň po úmrtí kráľovnej Alžbety II.: Prvý prejav v parlamente kráľa Karola III. a prvé vyhlásenie Princa Harryho
Zdielať na

4. deň po úmrtí kráľovnej Alžbety II.: Prvý prejav v parlamente kráľa Karola III. a prvé vyhlásenie Princa Harryho

LONDÝN / Kráľ Karol III. predniesol v pondelok, 12.septembra, svoj prvý prejav v parlamente v Londýne, kde si najprv vypočul kondolencie od prítomných členov oboch komôr zákonodarného zboru. Britský princ Harry zverejnil v pondelok, 12. septembra, prvé oficiálne vyhlásenie od smrti svojej starej mamy Alžbety II. Ocenil v ňom "pôvab a dôstojnosť" zosnulej kráľovnej. Na britskom veľvyslanectve sprístupnili kondolenčnú knihu k úmrtiu Alžbety II. Kondolenčná kniha k úmrtiu Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. je pre verejnosť otvorená v rezidencii britského veľvyslanca na Pažického ulici v Bratislave

V prejave sa v súvislosti so svojou zosnulou matkou Alžbetou II. odvolal na historickú hru Henrich VIII. anglického dramatika Williama Shakespeara, kde kráľovná Alžbeta I. slúžila podľa Karolových slov ako "vzor všetkých žijúcich kniežat". V  priestoroch historickej Westminsterskej sály, ktorá sa používa na slávnostné príležitosti, vyzdvihol parlamentné tradície Británie a zdôraznil, že "parlament je živým, dýchajúcim nástrojom našej demokracie". Prisľúbil, že bude nasledovať svoju nebohú matku v presadzovaní "drahocenných princípov konštitučnej vlády", na ktorých spočíva britský politický systém.

Po prejave odišiel Karol III. aj s manželkou Kamilou do škótskeho Edinburghu, kde bude kráčať v sprievode za rakvou svojej matky počas jej popoludňajšieho prevozu zo zámku Holyrood do Katedrály svätého Egídia. Neskôr sa stretne so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou a pôjde aj do škótskeho parlamentu, kde si vypočuje prejavy sústrasti.
Pohreb kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok na zámku Balmoral v Škótsku, sa bude konať v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve. V Británii zároveň vyhlásili deň pracovného pokoja. Zúčastní sa na ňom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Princ Harry vydal prvé vyhlásenie reagujúce na smrť kráľovnej

Britský princ Harry zverejnil v pondelok, 12. septembra, prvé oficiálne vyhlásenie od smrti svojej starej mamy Alžbety II. Ocenil v ňom "pôvab a dôstojnosť" zosnulej kráľovnej, ktorú podľa neho mnohí považovali za akýsi "kompas" v súčasnom svete. Takéto osobné vyhlásenie zverejnil princ na webstránke charitatívnej organizácie Archewell, ktorú založil spoločne so svojou manželkou Meghan. Uviedol v ňom tiež, že si vážil spoločné chvíle, ktoré so svojou starou mamou zažíval od svojho ranného detstva.

Harry sa so svojou manželkou v sobotu, 10.septembra, stretol pred Windsorským hradom so svojim svojim bratom, princom Williamovi a jeho manželkou Catherine, aby si spoločne pozreli kvety a dary, ktoré tam Briti priniesli na znak úcty zosnulej kráľovnej Alžbety II.

Spoločné zábery oboch bratov, ktorí mali v posledných rokoch komplikovaný vzťah, dominoval titulným stránkam britskej tlače, ktorá v sprievodných článkoch naznačovala, že medzi bratmi mohlo dôjsť k zmiereniu. William a Harry vedú veľmi odlišné životy. Zatiaľ čo Harry s manželkou Meghan sa v roku 2020 vzdali svojich kráľovských povinností a presťahovali sa do Spojených štátov, kde často čelia nie vždy pozitívnemu mediálneho záujmu, princ William sa stal po smrti Alžbety II. následníkom britského trónu a jeho otec, kráľ Karol III., mu udelil titul princ z Walesu.

Na britskom veľvyslanectve sprístupnili kondolenčnú knihu k úmrtiu Alžbety II.

Kondolenčná kniha k úmrtiu Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. je pre verejnosť otvorená v rezidencii britského veľvyslanca na Pažického ulici v Bratislave pondelka do stredy (14. 9.) v časoch od 09.30 do 12.30 h a od 14.00 do 17.00 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka britskej ambasády Monika Holečková.

Verejnosť môže kondolovať aj prostredníctvom oficiálnej stránky kráľovskej rodiny na www.royal.uk. "Veľmi si ceníme všetky telefonáty, odkazy a prejavy sústrasti od občanov Slovenskej republiky, ktorí nás kontaktujú a ktorí sa rozhodli kondolovať či priniesť na veľvyslanectvo kvety," uviedla britská ambasáda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy