Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Buckinghamský palác oznámil dátum poslednej rozlúčky s kráľovnou Alžbetou II.
Zdielať na

Buckinghamský palác oznámil dátum poslednej rozlúčky s kráľovnou Alžbetou II.

Zdroj: Royal Family

LONDÝN / Buckinghamský palác oznámil dátum pohrebu zosnulej kráľovnej Alžbety II. Posledná rozlúčka s najdlhšie vládnucou panovníčkou bude v pondelok, 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

Spojené kráľovstvo bude mať v pondelok, 19. septembra, štátny sviatok na pohreb kráľovnej Alžbety II. Štátny sviatok na počesť najdlhšie vládnuceho britského panovníka dnes schválil kráľ Karol III. Označuje aj záverečnú fázu obdobia národného smútku.

V kostole, v ktorom sa pred viac ako 75 rokmi vydala 

Historický kostol je miestom, kde sú korunovaní britskí králi a kráľovné, a kde sa kráľovná Alžbeta II. vydala v roku 1947 za princa Philipa. Hlavy štátov z celého sveta budú pozvané, aby sa pripojili k členom kráľovskej rodiny, aby si pripomenuli život a službu kráľovnej. Očakáva sa, že na bohoslužbe, ktorú bude vysielať televízia, sa zúčastnia aj britskí politici a bývalí premiéri. Bohoslužbu bude pravdepodobne viesť dekan Westminsteru David Hoyle a kázeň prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby. 

Princezná Anne prinesie svoju matku do Londýna

Princezná Anne bude pred pohrebom sprevádzať telo kráľovnej Alžbety II. do Londýna, oznámil Buckinghamský palác. Buckinghamský palác uviedol, že rakva odletí na letisko v Edinburghu v utorok a potom ju prepravia do Londýna s jedinou dcérou kráľovnej na palube. Očakáva sa, že rakva dorazí do Buckinghamského paláca v utorok o 20tej hodine, kde budú svedkami jej príchodu kráľ Karol III. a kráľovná Camilla.

Správu budeme aktualizovať.

Kráľovská rodina bude držať smútok do siedmeho dňa od pohrebu

"V súvislosti s úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej si Jeho Veličenstvo, kráľ Karol III. praje, aby trvalo obdobie kráľovského smútku až do siedmeho dňa po kráľovninom pohrebe," uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení. 

Kráľovský smútok budú držať členovia kráľovskej rodiny, personál kráľovskej domácnosti, predstavitelia kráľovskej domácnosti pri plnení svojich oficiálnych povinností a vojaci, ktorí sa zaviazali, že budú slúžiť počas ceremónií. Kráľovské rezidencie vrátane Buckinghamského paláca budú zatvorené až do kráľovninho pohrebu a ich vlajky budú stiahnuté na pol žrde ôsmej hodiny rána dňa, ktorý bude nasledovať po poslednom dni smútku.

Vypália salvy na počesť života zosnulej kráľovnej

Fyzické kondolenčné knihy v sídlach budú nahradené virtuálnou, ktorá bude dostupná na oficiálnej webovej stránke kráľovskej rodiny. Buckinghamský palác zverejnil aj bližšie detaily o salvách na počesť života zosnulej britskej panovníčky slovami: "Kráľovské salvy vypália v piatok, 9.9. v Londýne o 13. hodine v Hyde Parku príslušníci Kráľovského jazdeckého delostrelectva a z londýnskeho Toweru príslušníci Ctihodnej delostreleckej roty." Každá salva bude symbolizovať jeden rok života Alžbety II, takže celkovo ich bude 96.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy