Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príhovor nového britského kráľa: Som si hlboko vedomý tohto veľkého dedičstva a povinností
Zdielať na

Príhovor nového britského kráľa: Som si hlboko vedomý tohto veľkého dedičstva a povinností

Zdroj: TASR

LONDÝN / Karol III. bol formálne vyhlásený za kráľa počas ceremónie v Paláci Svätého Jakuba. Vlajky, ktoré boli spustené za zosnulou kráľovnou, budú vyvesené do výšky na počesť nového kráľa.

 Predsedníčka nástupníckej rady Penny Mordauntová na zasadnutí oficiálne ohlásila smrť kráľovnej Alžbety II. "Princ Charles Philip Arthur George sa teraz, úmrtím našej panovníčky Alžbety II., stáva naším kráľom Karolom III. Bože, ochraňuj kráľa!" vyhlásila predsedníčka podľa agentúry AFP.

Ceremónie sa zúčastnili aj bývalí premiéri - vrátane Gordona Browna, Davida Camerona, Borisa Johnsona a Theresy Mayovej. Po oficiálnom vymenovaní kráľa sa z nasledovníka trónu syna Williama stal princ z Walesu a jeho manželka Catherine sa stala princeznou z Walesu.

Britský kráľ Karol III. sa pri nástupníckom ceremoniáli zaviazal nasledovať príklad svojej matky a predniesol prísahu o zachovanie Škótskej cirkvi.

Nástupnícka rada dnes oficiálne oznámila úmrtie kráľovnej Alžbety II. a vyhlásila Karola III. za nového britského kráľa. Oznámenie prvýkrát v histórii vysiela televízia. Vyhlásenie prvý podpísal William, princ z Walesu a nástupník trónu, nasledovaný kráľovnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karol III. sa stal kráľom automaticky ihneď po smrti Alžbety II., dnešný ceremoniál to oficiálne potvrdil.

Vyhlásenie kráľa sa v nedeľu verejne prečíta aj v ďalších hlavných mestách Spojeného kráľovstva - v škótskom Edinburghu, severoírskom Belfaste a waleskom Cardiffe, ako aj v iných lokalitách, približuje denník The Guardian.

Príhovor oficiálne vyhláseného nového britského kráľa: 

"Je mojou najsmutnejšou povinnosťou oznámiť vám smrť mojej milovanej matky kráľovnej. Viem, ako hlboko vy a celý národ a myslím, že môžem povedať, že celý svet súcitíte so mnou v nenapraviteľnej strate, ktorú sme všetci utrpeli. Je pre mňa najväčšou útechou vedieť o súcite, ktorú toľkí vyjadrili mojej sestre a mojim bratom, a preto by sme pri našej strate mali prejaviť nesmiernu náklonnosť a podporu celej našej rodine. Nám všetkým ako rodine.

Pokiaľ ide o toto kráľovstvo a širšiu rodinu národov, ktorých je súčasťou, moja matka dala príklad celoživotnej lásky a nezištnej služby. Vláda mojej matky nemala obdobu vo svojom trvaní a oddanosti. Aj keď smútime, ďakujeme za tento najvernejší život. Som si hlboko vedomý tohto veľkého dedičstva a povinností a ťažkej zodpovednosti zvrchovanosti, ktoré teraz prešli na mňa. Pri preberaní týchto povinností sa budem snažiť nasledovať inšpiratívny príklad, ktorý som dostal pri presadzovaní ústavnej vlády, a usilovať sa o mier, harmóniu a prosperitu národov týchto ostrovov a ríš a území spoločenstva na celom svete. Za týmto účelom viem, že budem podporovaný náklonnosťou a lojalitou národov, ktorých panovníkom som bol povolaný byť, a pri plnení týchto povinností sa budem riadiť radou ich volených parlamentov.

V tom všetkom som hlboko povzbudený neustálou podporou mojej milovanej manželky. Využívam túto príležitosť, aby som potvrdil svoju ochotu a úmysel pokračovať v tradícii odovzdávania dedičných príjmov vrátane korunného majetku vláde v prospech všetkých výmenou za suverénny grant, ktorý podporuje moje oficiálne povinnosti hlavy štátu a hlavy štátu národa.

Pri plnení ťažkej úlohy, ktorá mi bola uložená a ktorej venujem to, čo mi zostáva v mojom živote. Modlím sa o vedenie a pomoc všemohúceho Boha.“

Britská premiérka a členovia vlády zložili prísahu kráľovi Karolovi III.

Britská premiérka Liz Trussová a vysokopostavení členovia vlády v sobotu popoludní zložili prísahu vernosti novému britskému kráľovi Karolovi III. v Dolnej Snemovni britského parlamentu.

Príhovor kráľa Karola III. deň po úmrtí kráľovnej Alžbety II.:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy