Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
195. deň na Ukrajine: Ukrajinská armáda zničila ruský sklad s raketami S-300
Zdielať na

195. deň na Ukrajine: Ukrajinská armáda zničila ruský sklad s raketami S-300

BRATISLAVA / Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu dnes vo svojej správe vyzvala na ukončenie bojov v Záporožskej elektrárni a jej okolí. Blízko reaktorov zaznamenala škody. Ruské sily pokračujú v ostreľovaní ukrajinských miest. V troskách domu v Charkove zahynula po ruskom útoku staršia žena. Podľa šéfa Luhanskej oblasti ukrajinské vojská mierne postúpili v Luhansku. Ukrajinské sily pokračujú aj v úderoch na ruské vojenské ciele v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Na okupovaných územiach naďalej operujú aj ukrajinskí partizáni. V Berďansku podľa miestnych obyvateľov vyhodili do vzduchu auto patriace veliteľovi okupačných síl v meste. Na mieste následne vypukla prestrelka.

Ukrajinská armáda zničila ruský sklad s raketami S-300

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinskí obrancovia zničili ruský sklad s raketami S-300, určenými na bombardovanie Charkova. Referuje o tom web Ukrajinská pravda. "Chcem poďakovať najmä bojovníkom jednej z našich delostreleckých brigád, ktorí svojou presnou paľbou zničili práve ruský sklad, z ktorého okupanti brali rakety S-300 na bombardovanie Charkova. Ďakujeme, ste naši hrdinovia," uviedol Zelenskyj. Dodal, že okupanti ešte určite dostanú odpoveď za pondelňajší raketový útok na Kryvyj Rih a neustále ostreľovanie Zelenodolska, Nikopola, Černihivskej, Sumskej a Charkovskej oblasti aj miest v Donbase.

Ozbrojené sily podľa prezidenta naďalej dôsledne a opatrne ničia sklady, základne, prechody a veliteľstvá okupantov. "Ruská armáda prišla na územie Ukrajiny, neočakávajúc odpor. A utečie odtiaľto nemajúc inú nádej na spasenie," podotkol. Zelenskyj naznačil, že prebieha protiofenzíva v rôznych smeroch, ale nepovedal, kde presne, aby boli Rusi prekvapení. Zdôraznil, že Ukrajinci neodstúpia žiadne územia a deokupácia, hoci predstavuje zložitú úlohu, je len otázkou času.

Ruskom nominovaný predstaviteľ Berďanska utrpel zranenia pri výbuchu jeho auta

V ukrajinskom meste Berďansk vybuchlo auto ruskom nominovaného predstaviteľa. Incident sa stal pri budove tamojšej občiansko-vojenskej administratívy, informoval proruský úrad starostu na komunikačnej platforme Telegram. Artem Bardin pri ňom utrpel zranenia a je v nemocnici vo vážnom stave. Ďalších zranených si výbuch nevyžiadal, poškodil však ešte tri autá. Informuje spravodajský portál CNN.

Nebolo bezprostredne známe, čo výbuch spôsobilo. Proruské úrady ale z neho obvinili Ukrajinu s tým, že sa snaží "zastrašiť obyvateľov oslobodených území".

Vicepremiérka vyzýva Rusko na poskytnutie humanitárneho koridoru v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne

Ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území, Iryna Vereščuková, uviedla, že Rusko odmieta poskytnúť humanitárny koridor pre ľudí, ktorí chcú opustiť oblasť okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Informovala o tom na oficiálnom webe svojho rezortu. Ukrajinské spravodajské služby informovali, že za ostatných niekoľko dní sa zvýšil počet obyvateľov, ktorí chceli na územia pod ukrajinskou kontrolou odísť z Rusmi okupovaného Enerhodaru, kde sa nachádza elektráreň.

"Ľudia sa na nás hromadne obracajú so žiadosťou o pomoc. Snažia sa opustiť nebezpečnú oblasť. Ešte raz apelujeme na Ruskú federáciu, aby nám poskytla humanitárny koridor na evakuáciu žien, detí a starších ľudí," povedala Vereščuková a dodala, že Kyjiv sa neprestane snažiť o pomoc ľuďom, ktorí chcú odísť na bezpečné miesta.

MAAE vyzvala na ukončenie bojov v Záporožskej jadrovej elektrárni

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v správe o jadrovej bezpečnosti na Ukrajine, v ktorej zverejnila aj výsledky svojej inšpekcie v Záporožskej jadrovej elektrárni, vyzvala na ukončenie bojov v areáli juhokrajinského zariadenia a v jeho okolí. Inšpekcia podľa správy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov aj poškodenú infraštruktúru.

MAAE uvádza, že jej inšpektori v elektrárni potvrdili prítomnosť ruských vojakov a vojenských vozidiel a vybavenia. MAAE tiež odporučila zabezpečiť lepšie podmienky pre ukrajinských zamestnancov, ktorí pod ruským dohľadom zariadenia udržujú v prevádzke. "Súčasná situácia je v tejto významnej jadrovej elektrárni neudržateľná," píše sa v správe.

"Okamžite by sa malo zastaviť ostreľovanie v areáli a jeho okolí, aby sa zabránilo ďalším škodám na elektrárni a súvisiacich zariadeniach, tiež aby sa zaistila bezpečnosť zamestnancov a zachovala fyzická integrita elektrárne," uvádza správa. "To si vyžaduje súhlas všetkých zapojených strán so zriadením ochranného pásma jadrovej bezpečnosti a zabezpečenia okolo ZNPP," dodala MAAE.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy