Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šéf ruskej ropnej spoločnosti vypadol z okna nemocnice a zomrel. Predtým kritizoval vojnu na Ukrajine
Zdielať na

Šéf ruskej ropnej spoločnosti vypadol z okna nemocnice a zomrel. Predtým kritizoval vojnu na Ukrajine

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ravil Maganov, šéf predstavenstva druhej najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Lukoil, zomrel vo veku 67 rokov vo štvrtok 1. septembra po tom, čo vypadol z okna nemocnice v Moskve.

O Maganovovom úmrtí informovali aj niektoré ruské médiá, ktoré citujú nemenované zdroje. Spoločnosť Lukoil, pre ktorú zosnulý Maganov pracoval od roku 1993 a bol tiež jej viceprezidentom uviedla, že Maganov zomrel po vážnej chorobe. 

Lukoil bol jedným z prvých ruských podnikov, ktoré sa kriticky vyjadrili voči vojne na Ukrajine a vyzvali na jej ukončenie. Lukoil patrí medzi 100 najväčších koncernov na svete a je prevažne vo vlastníctve ruských oligarchov. V uplynulých mesiacoch došlo v Rusku k viacerým nevyjasneným úmrtiam vysokopostavených manažérov energetického sektora. Nájdené bolo napríklad telo šéfa dopravy v spoločnosti Gazprom Invest Leonida Šuľmana. Vedľa neho ležal lístok, na ktorom sa sťažoval na veľké bolesti v zlomenej nohe.

Maganov bol blízkym spolupracovníkom jedného zo zakladateľov Lukoilu, Vagita Alekperova. Ten v apríli rezignoval z postu šéfa tejto spoločnosti. Stalo sa tak týždeň po tom, čo Británia v rámci sankcií týkajúcich sa ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine zmrazila jeho majetok a zakázala mu vstup do Spojeného kráľovstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy