Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zomrel bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov
Zdielať na

Zomrel bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov

MOSKVA / Bývalý prezident Sovietskeho zväzu (ZSSR) Michail Sergejevič Gorbačov zomrel v utorok, 30. augusta, po ťažkej a dlhej chorobe. Mal 91 rokov. S odkazom na vyhlásenie moskovskej nemocnice o tom informovali ruské agentúry TASS a Interfax.

Na vlastné prianie bude Gorbačov pochovaný vedľa svojej ženy Raisy na cintoríne v Moskve, píše TASS s odkazom na príbuzných zosnulého.

Gorbačov začal po nástupe na čelo sovietskych komunistov v roku 1985 zmeny, ktoré mali reformovať komunistický systém a dodať vtedajšiemu sovietskemu impériu novú silu. Opak sa ale stal pravdou. Sovietsky zväz sa rozpadol a komunistický systém sa zrútil. Gorbačov, ktorý sa narodil 2. marca 1931, až neskôr priznal, že reformovať ani nešiel.

Bol prvým a zároveň posledným prezidentom Sovietskeho zväzu

Gorbačov sa ako šéf komunistickej strany a teda aj celého ZSSR zaslúžil o koniec studenej vojny, pád železnej opony aj rozpad impéria. Do novozriadenej funkcie bol zvolený 14. marca 1990. Jeho prezidentstvo však trvalo len krátko, z funkcie odstúpil 25. decembra 1991 tesne pred zánikom ZSSR.

Bol obľúbencom Západu aj Východu 

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1990 sa stal obľúbencom Západu aj nádejí Východu, doma si rešpekt nezískal. Pre mnoho ľudí viac, ako návrat vytúženej slobody, znamenali jeho reformy stratu istôt a mnoho Rusov mu nemôže dodnes zabudnúť rozpad ZSSR.

Sovietsky zväz bol formálne rozpustený 26. decembra. Stalo sa tak skoro na deň 69 rokov po tom, čo bol 30. decembra 1922 založený. Moc od Gorbačova vtedy prevzal Boris Jeľcin, prezident nástupníckeho Ruska.

"Michail Gorbačov, posledný sovietsky vodca, ktorý tiež pomohol ukončiť studenú vojnu, zomrel. Veril v lepšie Rusko, než aké vidíme dnes," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. 

Britský premiér Johnson vyjadril obdiv k odvahe Gorbačova ukončiť studenú vojnu. Podľa šéfky EK bola jeho úloha pri strhnutí železnej opony zásadná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy