Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Riaditelia mnohých škôl riešia vážny problém. Na začiatku školského roka im chýbajú učitelia
Zdielať na

Riaditelia mnohých škôl riešia vážny problém. Na začiatku školského roka im chýbajú učitelia

BRATISLAVA, PREŠOV / Zatiaľ najťažší začiatok školského roka čaká všetkých riaditeľov pri zostavovaní rozvrhov od budúceho týždňa. Nie, že by nevedeli, akými predmetmi ich naplniť, ale akými učiteľmi. pedagógov je žalostný nedostatok. Katastrofu v školstve potvrdzuje aj portál edu-jobs, kde je historicky najviac voľných ponúk na post učiteľov. čo je ale horšie - nepovšimnutých. O alarmujúcej situácii vie aj ministerstvo školstva, zatiaľ sa však nič k náprave nedeje.

Budúci týždeň sa začína škola a vyzerá to v nich ako v úli. Riaditeľka školy na bratislavských ostredkoch, Erika Drgoňová sa zastavuje u kolegov, či je všetko v poriadku.

Pani učiteľka Dáša má síce všetko, ale pani riaditeľka Erika rozhodne nie. Chýba to najdôležitejšie, teda hneď po žiakoch - učitelia. "Matematiky, fyziky, chémie, učiteľov prvého stupňa," priblížila riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Dôvodov je mnoho. Veľmi zjednodušene sa ale nároky zvyšujú a mzdy aj vďaka rekordnej inflácii znižujú. Mladých to za katedry neláka.

"Nástupný plat by bol 915, alebo 930 eur v hrubom," povedala Drgoňová. A keby to náhodou niekto vydržal takých 30 rokov, tak to by bolo sveta žiť. "Plat by bol možno o 150 alebo 200 maximálne eur vyšší," priblížila Erika Drgoňová.

Školy sa tak dostali do zatiaľ najnáročnejšieho boja v honbe za novými kolegami. "Keď si to napríklad porovnáme s rokom 2018, tak tá ponuka stúpla o 100 percent," uviedla Nikola Richterová, hovorkyňa portálu Profesia.sk.

Pedagógovia tak často idú robiť čokoľvek iné ako učiť. Je to vidieť aj pri reakciách na voľné pracovné pozície. Na učiteľskú pozíciu reaguje ani nie šesť uchádzačov, kým napríklad na administratívne miesto oveľa viac. "Na jednu pracovnú ponuku zareaguje v priemere okolo 40 uchádzačov," priblížila Nikola Richterová.

Minister školstva tvrdí, že o týchto problémoch vie a jeho cieľom je zlepšenie katastrofálnej situácie. "Návrh zákona do národnej rady, kde by sme zastabilizovali zvyšovanie platov učiteľov pravidelne," vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling.

Systémové riešenie je to, čo naozaj naše školstvo potrebuje. "Normatívne financovanie zvýši normatív na nielen prevádzkové náklady, ale aj na mzdové náklady," vyjadrila sa Erika Drgoňová.

Keďže ale na takúto novelu zatiaľ čas nebol, tak momentálne to bude ešte zložitejšie. "Nevieme, že či ju budeme predkladať ešte ako vládna strana, alebo ju budeme predkladať ako opozičná strana," povedal Branislav Gröhling.

Situácia v školstve je tak z roka na rok horšie. napriek dlhodobej vládnej nečinnosti a zanedbávania školstva sa už učitelia na svojich žiakov tešia. Neprechádza ich pri príprave ani dobrá nálada a kreativita. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy