Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
186. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily zničili ruskú základňu v Melitopole, tvrdí starosta
Zdielať na

186. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily zničili ruskú základňu v Melitopole, tvrdí starosta

BRATISLAVA / Generálny štáb ukrajinskej armády 28. augusta oznámil, že Ukrajinci odrazili útoky ruských jednotiek v troch častiach frontu v Doneckej oblasti. Mestá v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne podľa Kyjeva opäť čelili raketovým a delostreleckým útokom. Ťažké chvíle stále prežívajú aj ľudia v oblastiach, z ktorých sa ruské jednotky museli stiahnuť. V Buči nachádzajú doteraz mŕtve telá civilistov.

Podľa šéfa diplomacie, ruské sily zmenili Záporožskú jadrovú elektráreň na vojenskú základňu 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že ruská armáda zmenila Záporožskú jadrovú elektráreň na vojenskú základňu, čím ohrozila celý európsky kontinent. "Celé desaťročia bola jadrová bezpečnosť pre Ukrajinu hlavnou prioritou, hlavne vzhľadom na našu tragickú minulosť. Ruskí votrelci zmenili Záporožskú jadrovú elektráreň na vojenskú základňu, čím ohrozili celý kontinent. Ruská armáda musí z elektrárne odísť, nemajú tam čo robiť," napísal na mikroblogovacej sieti Twitter. Informuje o tom web The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že za posledné dva dni Ukrajina opäť oblasť elektrárne bombardovala. No ukrajinskí predstavitelia uviedli, že ruské delostrelectvo v noci zo soboty na nedeľu bombardovalo ukrajinské mesta ležiace neďaleko elektrárne za riekou Dnipro.

Ukrajina sa chystá na najchladnejšiu zimu za desaťročia

Ukrajinci pravdepodobne zažijú najchladnejšiu zimu za desaťročia. Povedal to šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Dodal, že budovy budú vykurovať na 17 až 18 stupňov Celzia, čiže o zhruba štyri stupne menej, ako zvyčajne. Vykurovacia sezóna sa začne neskôr a skončí sa skôr, poznamenal Vitrenko. Ukrajine sa takúto vykurovaciu sezónu podarí zabezpečiť, ak od zahraničných spojencov dostane nevyhnutné fondy na dovoz 4 miliárd kubických metrov plynu. Tiež ak nenastanú žiadne neočakávané udalosti, napríklad zničenie plynárenskej infraštruktúry ruskými ozbrojenými silami, alebo ďalšie zníženie ruských dodávok plynu do Európy. Informuje o tom britský web The Guardian.

Rusko na Ukrajine stratilo už 46 750 vojakov

Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie, podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, už padlo 46 750 ruských vojakov. Ministerstvo zahraničia to uviedlo po tom, ako ukrajinský rezort obrany v sobotu konštatoval, že ruská armáda od začiatku vojny stratila 46 500 vojakov. Znamená to, že za uplynulých 24 hodín na Ukrajine zomrelo 250 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Informuje o tom portál news.sky.com, ktorý dodal, že údaje nedokáže nezávisle overiť.

Podľa ukrajinského ministerstva zahraničia, Moskva na Ukrajine doteraz prišla o 234 lietadiel, 202 vrtuľníkov, 1 942 tankov a 4 257 obrnených bojových vozidiel.

Rus ukázal na pódiu lebku. Bol to Ukrajinec z Azovstalu, chválil sa

Podivné vystúpenie pripravil v istom klube na východe ruský vojak, ktorý sa ukázal na pódiu s lebkou v ruke. Povedal, že patrí ukrajinskému bojovníkovi z Azovstalu, z oceliarne v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny, kde obrancovia prevažne z pluku Azov, kládli mesiace tvrdý odpor ruskej inváznej armáde. Vojaci sa vzdali až na rozkaz prezidenta Volodymyra Zelenského.

Rus svojich poslucháčov vyzval na boj proti ideálom nezávislej Ukrajiny a na odmietnutie mieru. Videozáznam zdieľali na sociálnych sieťach ruskí ľudskoprávni aktivisti a novinári. "Naša vojna nie je iba proti ľuďom a krvi, my bojujeme s ideálmi. Našim nepriateľom je predstava samostatnej Ukrajiny a jej protiruského smerovania," povedal muž označený ako Igor Mangušev. Informáciu priniesol portál idnes.cz.

Ukrajinské sily zničili ruskú základňu v Melitopole, tvrdí starosta

Ukrajinské sily zasiahli v noci na 28. augusta jednu z najväčších ruských základní v Melitopole, v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Blízko mesta tiež zničili budovu, v ktorej sa pripravovalo referendum o pripojení oblasti k Rusku, uviedol dnes ukrajinský starosta mesta Ivan Fedorov.

"Už tri týždne sa každý deň niečo prihodí. Čakáme gesto dobrej vôle, mali by odísť z dočasne okupovaného územia," zdôraznil Fedorov v narážke na predchádzajúce ruské vyhlásenia, že ústup ruských vojsk od Kyjeva či vypratanie Hadieho ostrova, boli vlastne gestá dobrej vôle.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy