Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dieťa sa pri kúpaní v rieke nakazilo slzovičkou. Zomrelo na zápal mozgu
Zdielať na

Dieťa sa pri kúpaní v rieke nakazilo slzovičkou. Zomrelo na zápal mozgu

Zdroj: SITA

NEBRASKA / V americkom štáte Nebraska zomrelo dieťa nakazené parazitom, konkrétne slzovičkou zhubnou, ktorá spôsobuje smrteľný zápal mozgu. Stalo sa tak po tom, čo sa kúpalo v tamojšej rieke Elkhorn. Informovali o tom úrady okresu Douglas.

Dieťa sa v rieke kúpalo 8. augusta a prvé príznaky ochorenia sa uňho objavili približne o päť dní neskôr. Lekári sa domnievajú, že príčinou úmrtia bola primárna amébová meningoencefalitída, teda smrteľná choroba, ktorú spôsobuje práve jednobunkový organizmus slzovička zhubná. Úrad verejného zdravotníctva oznámil, že úmrtie dieťaťa vyšetruje aj americký Úrad pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). Ak sa nákaza parazitom skutočne potvrdí, išlo by o prvú obeť slzovičky v dejinách Nebrasky. 

Vzácna smrteľná infekcia

Slzovička zhubná sa bežne vyskytuje v pôde a teplých vodách, ako sú rieky, jazerá a termálne pramene. Do ľudského organizmu sa môže dostať vdýchnutím vody, ale nie jej prehltnutím. CDC uviedlo, že infekcia slzovičkou je veľmi vzácna, no ak k nej dôjde je zvyčajne smrteľná.

V USA sa v rokoch 1962 - 2021 vyskytlo 154 prípadov primárnej amébovej meningoencefalitídy. Prežili ju len štyri osoby. V priebehu tohto roka ale ide už o druhé úmrtie na túto infekciu. V júli zomrel obyvateľ štátu Missouri po tom, čo sa nakazil slzovičkou pri kúpaní v jazere Lake of Three Fires v Iowe. Odborníci preto ľuďom odporučili, aby pri kúpaní v prírodnej teplejšej vode používali štipce na nos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy