Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vlna extrémneho zdražovania nepoľavuje. Ceny sa stále prepisujú, no nie v náš prospech
Zdielať na

Vlna extrémneho zdražovania nepoľavuje. Ceny sa stále prepisujú, no nie v náš prospech

BRATISLAVA / Nižšie dane na benzín, či naftu, poukážky od sto do 500 eur, či rôzne úľavy na ceny energií. Čo krajina, to iná pomoc v súčasnej kríze.

Belgický inštitút Bruegel sa pozrel na to, ako jednotlivé krajiny pomáhajú svojim obyvateľom. Slovensko má zdražovanie nad európskym priemerom a vláda v rámci pomoci po dohode s elektrárňami zastropovala ceny elektriny na dva roky. Minister hospodárstva Sulík sľubuje stlmiť aj cenový nárast plynu. Plus tu máme prorodinný balíček.

Zdražovanie cítia na Slovensku najmä tí najchudobnejší a v najchudobnejších regiónoch

Severovýchod Slovenska je oblasť, kde žije najviac ľudí postihnutých chudobou. Ako sa dokážu vysporiadať s aktuálnou infláciou? "Denno denne zdražovanie tam je. Je to neúnosné. Ide o základné potraviny- mlieko, chlieb, vajcia," hovorí Humenčan.

Obyvatelia Humenného potvrdili, že majú obavy, ako to zvládnu. Česi zvýšili rodičovský prídavok, životné minimum, príspevok na každé dieťa, či dvojnásobne valorizujú dôchodky a bude aj tretie zvyšovanie. Praha zároveň znížila spotrebnú daň na palivá. Krajina napriek tomu trpí. Nič to tak neodzrkadľuje, ako pokles pivárov v typickej hospode. Pomôcť si už nevedia ani najchytrejší. "Keď sa obzriem späť takých 5 až 10 rokov, krčma bola cez víkend plná. Nedalo sa tu kde sadnúť," hovorí Helena Chytrá, majiteľka krčmy.

Maďarsko zastropovalo ceny palív a ceny základných potravín do prvého októbra. Orbán zároveň uvalil nové mimoriadne dane zo ziskov vybraným firmám. Bežní Maďari sú však na dne. "Len jedno chcem, aby som vedela vyžiť. Tak normálne, nech to nie je o tom, že na konci mesiaca ledva mám nejaké peniaze," povedala obyvateľka Budapešti.

Poliaci znížili DPH a palivá, či potraviny, ako aj plyn. Dole šla aj daň z príjmu, či spotrebná daň z elektriny pre domácnosti. Zdražovaním netrpíme len my chudobnejší Východoeurópania, ale aj obyvatelia najbohatšej krajiny únie- Nemci. Berlín znížil spotrebnú daň na palivá, či lístky na verejnú dopravu. Eurá putovali aj na podporu detskej starostlivosti.

"Máme tu dramatickú sociálnu krízu, ktorá sa v nasledujúcich mesiacoch zhorší. Najmä pokiaľ ide o ľudí s nízkymi príjmami," uviedol prezident Ekonomického inštitútu DIW Marcel Marcel Fratzscher.

Analýza inštitútu Bruegel ukázala, že krajiny pomáhajú podobným spôsobom. Slovensko je jedna z mála krajín, kde štát neznížil ceny pohonných hmôt, ktoré šli medziročne hore cez 40 percent. Cenové peklo bude podľa guvernéra národnej banky trvať ešte nejaký čas.

"Predpokladáme, že k skutočnému zníženiu rastu cien dôjde až v roku 2024," vyjadril sa guvernér NBS Peter Kažimír. 

Sú to ešte minimálne dva roky. Poďakovať sa za to môže peňaženka každého Európana Rusom a ich nezmyselnej agresii. Najhoršie zo všetkých sú na tom z únie Estónci, tam je zdražovanie najhoršie.

"Najviac zdraželi napríklad zemiaky, a to až o 127 %. Tiež olej, vajcia, mäso, syry a mlieko. Všetky základné produkty, ktoré ľudia kupujú," povedala riaditeľka supermarketu v Taline Katrin Rlsalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy