Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Futbalová odveta po 30-tich rokoch: Vtedy nás zmlátili ako žito, spomína fanúšik Ferencvárosu
Zdielať na

Futbalová odveta po 30-tich rokoch: Vtedy nás zmlátili ako žito, spomína fanúšik Ferencvárosu

BUDAPEŠŤ / Zápas medzi Ferencváros Budapešť a Slovanom Bratislava vnímali mnohí zo skalných fanúšikov oboch klubov ako odvetu stretnutia spred 30-tich rokov. Slovan vtedy, tak ako včera, zvíťazil nad Ferencvárosom, ale na Tehelnom poli sa v tom čase udial pamätný rázny zásah protiteroristického komanda, ktoré obuškami dobilo maďarských fanúšikov. Zápas z 20. júla sa ale hlavne vďaka prítomnosti policajtov zaobišiel bez narušenia poriadku.

"Ja som tam bol, to bola katastrofa," skonštatoval Július. "Kiežby aj nás onoho času takto chránili na zápase v Bratislave. Nás zmlátili ako žito, tri mesiace som sa liečil, na aute mi spravili škodu za 500-tisíc forintov," spomína na zápas József. Na rozdiel od bratislavského zápasu spred 30-tich rokov, keď na Tehelnom poli stret chuligánov oboch klubov odštartoval závažný konflikt s políciou, na zápas v Budapešti dohliadali policajti z celého Maďarska i Slovenska. Polícia síce presné počty nezverejnila, ale odhaduje sa až na dve tisícky.

Sektor vyhradený pre fanúšikov Slovanu Bratislava sa naplnil len do dvoch tretín, na rozdiel od miesta Ultras z Ferencvárosu. Pred zápasom mali menšiu potýčkou s políciou hooligans z Ferencvárosu, ktorí sa pripravovali na príchod fanúšikov Slovanu, ale polícia ich včas rozohnala slzným plynom. Následne sa jeden z fanúšikov belasých chcel v hľadisku násilne dostať do susedného sektoru fanúšikov Ferencvárosu. V oboch prípadoch polícia zvládla pokusy o narušenie poriadku bez problémov.


Z oboch pólov arény, vyhradených pre fanúšikov Ultras, sa ozývali nielen hanlivé heslá na margo jednej aj druhej strany, ale aj poukazovania na historické udalosti a nechýbali ani svetlice. "Nebudeme do toho vnášať žiadnu politiku, lebo každý súdny človek si názor urobí sám. Verím tiež, že dobrý pocit pri týchto urážlivých heslách na adresu Slovenska nemali ani naši maďarskí partneri, s ktorými sa usilujeme o dobré vzájomné vzťahy," vyjadril sa minister zahraničných vecí SR, Ivan Korčok.

Po víťazstve Slovana 2:1 v radoch domácich, medzi ktorými nechýbali ani fanúšikovia Ferencvárosu z juhu Slovenska, síce nastal mierny smútok a útlm, ale k žiadny potýčkam nedošlo. Ultras zo Slovanu opäť tak, ako pri príchode, z futbalovej arény odprevadili až do pristavených autobusov policajti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy