Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiare v obľúbených destináciách Slovákov: Ľudí z niektorých oblastí evakuujú
Zdielať na

Požiare v obľúbených destináciách Slovákov: Ľudí z niektorých oblastí evakuujú

SVET / Európu, ktorá čelí nezvyčajnej vlne horúčav, vo viacerých častiach sužujú lesné požiare. Hasiči bojujú s ohňom v Chorvátsku, Portugalsku, Španielsku, južnom Francúzsku či Turecku.

Chorvátsko

Situácia okolo požiaru, ktorý si v stredu, 13. júla, v Chorvátsku vynútil evakuáciu ľudí z obľúbených turistických letovísk Zaton a Raslina neďaleko Šibeniku, sa zlepšila. Oheň je pod kontrolou a je obkľúčený zo všetkých strán, informovali miestni hasiči. V noci už nemusel byť nikto evakuovaný. Plamene zasiahli územie s rozlohou 33 kilometrov štvorcových. Aj chorvátsky minister vnútra Davor Božinović konštatoval, že situácia je lepšia ako v stredu. Priaznivejšie sú podľa neho aj poveternostné podmienky. Panovali pritom obavy, aby sa oheň nepriblížil k prímorskej dedine Tribunj, smerom k mestu Vodice, kde je mnoho borovicových lesov.

Chorvátsky hasičský zväz oznámil, že pri obciach Zaton a Raslina bojovalo s ohňom viac ako 300 hasičov. Do boja so živlom boli nasadené aj dva hasičské lietadlá Canadair. V oblasti boli kvôli požiaru uzavreté niektoré komunikácie. V stredu boli evakuovaní ľudia odvážaní na člnoch cez Šibenický záliv, respektíve Prokljanské jazero v ústí rieky Krky. V Zatone zachvátili plamene strechy niekoľkých domov, miestneho kostola a hasičskej zbrojnice, hasičom sa ale podarilo budovy zachrániť.

Lesné požiare sú v Chorvátsku počas letných mesiacov bežným javom. V súčasnej dobe im nahráva dlho trvajúce sucho, ktoré postihlo prakticky celú južnú Európu. Len cez minulý víkend zničil požiar neďaleko mesta Pula na Istrijskom polostrove 40 hektárov porastu.

​Portugalsko 

Lesné požiare v Portugalsku, s ktorými bojujú hasiči na mnohých miestach od minulého týždňa, si vyžiadali prvú obeť. Obeťou požiarov sa v Portugalsku stala asi päťdesiatročná žena, ktorú v stredu ráno našli hasiči pri meste Murtosa neďaleko Porta, kde horelo kukuričné ​​pole.

Hasiči po celej krajine zasahujú proti 26 lesným požiarom. Tie už zničili 6 000 hektárov polí a lesov, evakuovaných bolo na 700 ľudí a 45 ľudí sa zranilo. Najhoršia je stále situácia v centrálnej časti krajiny a na juhu okolo Algarve. V oblasti mesta Pombal, v strednej časti krajiny, boli kvôli požiarom evakuované stovky ľudí. Prerušená bola kvôli požiarom aj premávka na niekoľkých cestách, vrátane diaľnice A1, ktorá spája Lisabon so severom krajiny.

​Varovanie pred extrémne vysokými teplotami v Portugalsku platilo vo všetkých častiach krajiny s výnimkou južnej oblasti Faro. Podľa portugalskej meteorologickej služby IPMA v stredu, 13. júla, mnoho staníc nameralo maximálne teploty nad 43 stupňov, v niektorých miestach dosiahli aj 44 stupňov Celzia.

Francúzsko 

S dvoma požiarmi pri Bordeaux na juhozápade Francúzska podľa regionálnej pohotovostnej služby bojuje viac ako 800 hasičov. Požiare vypukli v utorok pri mestách Landiras a La Teste-de-Buch a spálili viac ako 1 800 hektárov územia. V dôsledku nich evakuovali z táborísk a obcí v zalesnenej oblasti zhruba 6 500 ľudí. Počet zranených zatiaľ nie je jasný. Regionálna samospráva zakázala aktivity v ohrozených lesnatých oblastiach.

​Výstrahy pred vznikom požiarov v dôsledku suchého, horúceho počasia a silného vetra platí vo viacerých regiónoch na juhu Francúzska.

Španielsko 

Vo viacerých mestách na juhu Španielska v utorok namerali 43 stupňov Celzia. Pre lesný požiar na západe krajiny, ktorý pohltil 3 500 hektárov územia, tam v ten istý deň evakuovali viac ako 400 ľudí.

Turecko 

Požiar vypukol aj v juhozápadnom Turecku blízko obce Mesudiye neďaleko rezortu Datca. Oheň sa podľa úradu provinčného guvernéra pohybuje smerom k obývanej oblasti. Na hasení požiaru sa podieľa najmenej deväť vrtuľníkov a päť lietadiel.

​Grécko

Lesné požiare zaznamenáva aj Grécko. V stredu popoludní sa do mora pri ostrove Samos zrútil vrtuľník Mi-8 s rumunskou a moldavskou posádkou, ktorý sa zúčastnil na hasení požiaru. Pobrežná stráž uviedla, že zomreli dvaja členovia posádky - rumunský pilot a grécky styčný dôstojník, uviedla agentúra AP. Ďalší dvaja členovia osadenstva nehodu prežili.

Taliansko 

Vlna horúčav sa má vrátiť aj do Talianska, ktorého severné regióny sa stretávajú už niekoľko týždňov s extrémnym suchom. V niekoľkých regiónoch na severe preto vláda začiatkom tohto mesiaca vyhlásila stav núdze. Minister poľnohospodárstva Stefano Patuanelli pred poslancami vyhlásil, že stav núdze by vláda mohla vyhlásiť aj v ďalších štyroch krajoch. Nedostatok závlahy podľa neho ohrozuje tretinu talianskej poľnohospodárskej produkcie, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy