Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Švédsko a Fínsko v utorok podpíšu prístupové protokoly s NATO, povedal Stoltenberg
Zdielať na

Švédsko a Fínsko v utorok podpíšu prístupové protokoly s NATO, povedal Stoltenberg

MADRID / Švédsko a Fínsko majú plné právo stať sa členmi Severoatlantickej aliancie, prístupové protokoly obe severské krajiny podpíšu v utorok, 5. júla, povedal na záver summitu NATO generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg. Lídri európskych mocností na svojich tlačových konferenciách hovorili okrem iného o pokračovaní podpory Ukrajine alebo o "imperialistických ambíciách" Ruska. Britský premiér Boris Johnson ohlásil zvýšenie výdavkov na obranu na 2,5 percenta HDP.

Jedným z hlavných výsledkov summitu v Madride je formálne prizvanie Fínska a Švédska k rokovaniam o vstupe do aliancie, ktoré umožnila dohoda oboch severských krajín s Tureckom. Potom, čo budú podpísané prístupové protokoly, musia dokumenty ratifikovať parlamenty všetkých 30 členských krajín NATO. Dvojica škandinávskych štátov požiadala o vstup v máji pod dojmom ruskej invázie na Ukrajinu, pričom sa predpovedalo, že prijímací proces bude pomerne rýchly.

Ďalšou veľkou témou končiacej vrcholnej schôdzky bola podpora Ukrajiny, ktorá sa ruskej agresii bráni dlhšie ako štyri mesiace. Prezidenti a premiéri NATO v Madride schválili nový balík pomoci, ktorý nezahŕňa zbrane, ale obrannú techniku, či podporu kybernetickej bezpečnosti. Generálny tajomník Stoltenberg v stredu uviedol, že NATO bude Kyjev podporovať "tak dlho, ako to bude treba".

Podobne sa vyjadril aj francúzsky prezident 

Emmanuel Macron podľa agentúry Reuters povedal, že podpora Ukrajiny nemôže skončiť. "Ukrajinský boj je bojom Európskej únie a NATO," vyhlásil. Doplnil, že na Ukrajine je aktuálne 12 francúzskych delostreleckých systémov Caesar a ďalších šesť má čoskoro doraziť.

O odhodlaní ďalej podporovať ukrajinskú vládu a armádu hovoril aj britský premiér

"Našou úlohou je jednoducho hájiť princíp, postaviť sa za právo Ukrajincov brániť sa," vyhlásil Boris Johnson. Podľa spravodajského webu BBC deklaroval, že cieľom je zabezpečiť Kyjevu, čo najlepšiu pozíciu pre prípadné vyjednávanie s Ruskom, ale rozhodnutie ohľadom jeho vedenia je na Ukrajincoch.

Johnson urobil zásadné oznámenie týkajúce sa domácej politiky

Britský premiér avizoval zvýšenie výdavkov na obranu na 2,5 percenta HDP. Vojenský rozpočet sa má na túto úroveň dostať do konca desaťročia.

Nemecký kancelár reagoval na výroky Putina

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo svojom vystúpení pred novinármi reagoval na obvinenie zo strany ruského prezidenta Vladimíra Putina, že NATO má "imperialistické ambície". Scholz toto vyjadrenie označil za "celkom smiešne" a dodal, že invázia na Ukrajinu dokazuje také ambície na strane Putina.

Lídri NATO označujú Rusko za najhoršiu hrozbu 

Lídri NATO v spoločnej deklarácii vydanej v stredu, 29. júna, označujú Rusko za "najvýznamnejšiu a priamu" hrozbu pre bezpečnosť spojencov. Po Madride bude budúci rok aliančný summit hostiť litovský Vilnius, ktorý je súčasťou východného krídla aliancie, oznámil na svojej záverečnej tlačovej konferencii Stoltenberg. Litva susedí s ruskou enklávou Kaliningrad v Baltskom mori a tiež s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Moskvy.

Ruský prezident Vladimír Putin by mal okamžite stiahnuť svoje vojská a ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal aj generálny tajomník. Správanie Ruska je podľa šéfa NATO neprijateľné, spôsobuje smrť a skazu na Ukrajine a má vplyv na celý svet, napríklad v podobe rastúcich cien potravín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy