Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Požiar v alzheimerovom centre si vyžiadal dve obete
Zdielať na

Požiar v alzheimerovom centre si vyžiadal dve obete

PRAHA ZÁPAD / Dvaja mŕtvi a 54 zranených - z toho dvaja v kritickom stave. To je tragická bilancia požiaru v špecializovanom pacientskom centre neďaleko Prahy. Ide o jednu z najväčších tragédií v novodobých českých dejinách.

Alzheimer centrum blízko Prahy začalo horieť krátko po ôsmej hodine večer. "Najprv som zahliadla z okna dym a potom už prichádzali hasiči aj sanitky," povedala jedna zo svedkýň. Dym bol vidieť z celého okolia Prahy. 

"V súčasnosti na mieste zasahuje 23 jednotiek. Čo sa ľudí týka, tak máme tu 100 zasahujúcich hasičov. Evakuovali osoby oknami pomocou nastavovacích rebríkov," uviedla na mieste hovorkyňa hasičov Petra Friedlová. Strecha bola v plameňoch, hasiči vyhlásili štvrtý stupeň pohotovosti. Vo vnútri je 60 pacientov a zamestnanci. Tí sa snažia ich dostať von, pomáhajú im aj dobrovoľníci, obyvatelia mesta, aj pani Andrea. "Len tak som ich povzbudzovala a hladila, prikrývala a dávala im napiť. Čo iné som mohla urobiť," opísala svoju pomoc Andrea. Vo vzduchu lietal vrtuľník, ale na miesto dorazilo aj vozidlo, ktoré zasahuje pri hromadných nešťastiach. Zranených je cez 50 ľudí. Bohužiaľ, hasiči vyniesli aj dvoch pacientov, ktorí neprežili požiar a udusili sa splodinami. "Na mieste bolo 51 ľudí s ľahkým zranením, dvaja v kritickom stave a jeden stredne ťažko zranený," informovala hovorkyňa záchrannej služby, Petra Homolová. Na miesto prišli aj príbuzní, ktorí zisťovali ako sa majú ich rodinní príslušníci. Škoda presiahne 70 miliónov českých korún (2, 833 778,64 eur). Evakuačný autobus previezol pacientov do okolitých centier. V noci dostali hasiči požiar pod kontrolu. Aktuálne miesto prehľadávajú vyšetrovatelia. Budú zisťovať príčinu požiaru. Jednou z vyšetrovacích verzií je, že na budove prebiehala rekonštrukcia kotolne, pri ktorej robotníci používali zváračky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy