Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ropné sankcie: Nás sa nedotknú a Rusku uškodia
Zdielať na

Ropné sankcie: Nás sa nedotknú a Rusku uškodia

BRUSEL / Tak predsa len prišlo to, čo snáď už nikto nečakal. Lídri krajín Európskej únie sa dohodli na šiestom sankčnom balíku proti Rusku, ktorý vôbec po prvýkrát zahŕňa aj embargo na ropu.

Zakáže sa jej import cez more znamenajúc zastavenie akejkoľvek prepravy komodity tankermi. Okamžite tak Európa príde o viac ako dve tretiny tejto látky dovážanej z Ruska, západ by však mal mať ďalšie (aj keď drahšie) zdroje pohonných hmôt. 

To však nie je prípad Slovenska, Maďarska či Česka - dominantný je ropovod Družba, na ktorý sa sankcie nevzťahujú. Ide o výsledok dlhšieho vyjednávania všetkých troch krajín, pričom hlavne Viktor Orbán bol adamantný vo svojom postoji nerobiť žiadne ústupky.

Náš severozápadný sused dostal výnimku na obchod s ruskou ropou na 18 mesiacov a predpokladá sa, že sa rovnaká lehota bude vzťahovať na všetky ostatné členské štáty. Reštrikcie sa tunajších občanov prakticky ani nedotknú, ústupky z našej strany budú takmer nulové. "Požiadavky Slovenska boli akceptované, čo znamená, že budeme môcť využívať ruskú ropu až do momentu, keď budeme mať plnohodnotnú náhradu," povedal predseda vlády Eduard Heger. 

Dlho to vyzeralo tak, že maďarská strana bude návrhy principiálne vetovať a už len z tohto pohľadu je schválenie sankčného balíku úspechom. Už teraz sa ale ozývajú hlasy z Kyjeva kritizujúce jeho rozsah, únia podľa nich navyše o reštrikciách rozhoduje pomaly. 

Spolok dvadsiatich siedmich krajín sa taktiež dohodol na vyradení ruskej Sberbanky zo systému SWIFT. Tá stihla reagovať tvrdením, že tieto kroky nijak nenarušia fungovanie spoločnosti. Nálada vo väčšine Európy je rozhodne "prosankčná", politická vôľa pokračovať v nastolenom tempe určite existuje. "Čím silnejšie sankcie, tým skôr sa skončí vojna. Všetky členské štáty sú odhodlané posunúť sa od závislosti od ruských energií," uviedol lotyšský premiér Arturs Krišjanis Karinš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy