Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Obmedzený predaj a často vypredané. Slováci hľadajú lacnejší benzín v Maďarsku
Zdielať na

Obmedzený predaj a často vypredané. Slováci hľadajú lacnejší benzín v Maďarsku

KOMÁRNO / Ceny pohonných hmôt sú na maximách a dohoda politikov na ich znížení v nedohľadne. Pre ľudí, ktorí žijú na juhu Slovenska je riešenie jasné, snažia sa natankovať v Maďarsku, kde sú ceny zastropované minimálne do 1. júla. Lenže ani tam to už nie je jednoduché, zvlášť keď prídete so slovenskou ešpézetkou. V pohraničí už majitelia čerpacích staníc obmedzujú množstvo paliva a veľmi často sa vám stane, že je jednoducho vypredané.

Na malej súkromnej čerpacej stanici za maďarským Komáromom visí už niekoľko dní oznam. Natankujete tu len 20 litrov na deň. Podľa zamestnanca je dôvodom víkendové šialenstvo – vraj im už viackrát kompletne vykúpili zásoby pohonných hmôt. Zväčša motoristi zo Slovenska, dodal. To či obmedzenie platí aj pre občanov Maďarska nekomentoval.

"Pán predo mnou bral 20 litrov, ja som zobral tak isto, nebudem sa tu s nikým vadiť, keď neviem maďarsky... mne to domov už vydrží," skonštatoval vodič auta z okresu Prievidza, ktorý sa vracal z dovolenky. Ceny pohonných hmôt sú síce v Maďarsku zastropované na príjemných 480 forintov, čo je euro a 24 centov, ale podmienky predaja si stanovuje každý majiteľ sám. Rakúsky koncern v centre Komáromu napríklad nastavil tankovacie pištole na maximálne 50 litrov odberu a do kanistra tu v žiadnom prípade nenatankujete. Všade prevládajú slovenské evidenčné čísla áut a nielen komárňanské spoza Dunaja – ale aj Nové Zámky, Levice, či Šaľa. "Mali sme aj cestu, aj sme si hneď spravili, aby sme si mohli natankovať. Chodíme sem každé dva týždne... na jednej nádrži to je 20 euro. Pri plnej nádrži sa nám to oplatí," povedal pán. 

Čerpacia stanica domáceho koncernu je najviac zhovievavá. Načerpať môžete až 100 litrov a ďalších 20 do kanistra. Ak chce človek ušetriť, dôležité je tankovať neprémiové pohonné látky, pretože tie prémiové majú rovnakú cenu ako u nás. "Voľakedy chodili Maďari ku nám, keď bolo voľačo lacnejšie, teraz my chodíme sem, aj oni chodili ku nám na benzín aj na naftu - teraz sa to otočilo," uviedol okoloidúci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy