Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Definitívny koniec jednej z posledných uhoľných baní. Obnoviť ťažbu je nemožné
Zdielať na

Definitívny koniec jednej z posledných uhoľných baní. Obnoviť ťažbu je nemožné

HANDLOVÁ / V baniach na Hornej Nitre pracovalo v roku 1989 vyše 12-tisíc baníkov a vyťažili tam 234 miliónov ton uhlia. Toto všetko je už minulosť. Ťaží sa iba v Novákoch, a aj to iba do budúceho roka. V bani Handlová už nájdete iba chlapov, ktorí rabujú chodby.

Nachádzame sa v podzemí najstaršej bane na Slovensku. V bani Handlová sa uhlie ťažilo 112 rokov. "To je srdce bane," povedal vedúci smeny Jaroslav Kubovič. 

Tu sa baníci rozchádzali na rôzne smery. V čase najväčšej slávy ich tu pracovalo viac ako 4000. V začiatkoch im namiesto strojov pomáhali kone. "Bola tu v minulosti aj koniareň, kde žili koníky," uviedol Kubovič. V našej najstaršej bani sa už uhlie neťaží. Zostali tu len chlapi, ktorí rabujú chodby a baňu postupne uzatvárajú. "V jednej bani sme prevádzkovali 50 km. zatvára sa tesne a výbuchovzdorne," povedal špecialista pre uzatváranie zbraní Ján Jankula. 

Baňu sa im podarí uzatvoriť v roku 2025. Demoluje sa nielen pod zemou, ale na povrchu. V pláne majú zrovnať so zemou desiatky budov. "Možno skončíme pri 70-tich budovách ročne," uviedol Jankula. Baníci pritom plánovali ťažiť aj po roku 2030. Od vlády však dostali stopku. Skončiť musia na budúci rok. V zemi pritom zostalo viac ako 35 miliónov ton uhlia. V prípade, že by sme ho nutne potrebovali, už ho vyťažiť nedokážu. "Pripraviť sa na ťažbu je dlhodobý proces, trvá to sedem rokov. Začať ťažiť nie je aktuálne a možné," dodala hovorkyňa bane Adriana Siváková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy