Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Petržalke chytili 26 Afgancov. Policajti museli použiť donucovacie prostriedky
Zdielať na

V Petržalke chytili 26 Afgancov. Policajti museli použiť donucovacie prostriedky

BRATISLAVA / V bratislavskej Petržalke bolo v noci poriadne rušno. Turek so spolu-jazdkyňou viezli v dodávke 26 nelegálnych migrantov z Afganistanu. Už v Maďarsku ich prenasledovali policajti, ku ktorým sa po prejdení hraníc pridali aj slovenské hliadky. Vodič však odmietal zastaviť a tak mu museli prestreliť pneumatiky. Ešte z idúceho vozidla muž vyskočil a snažil sa ujsť. Policajti ho spolu s migrantmi zadržali a ráno si ich prevzala cudzinecká polícia.

Pozeráte sa na autentické zábery z nočnej naháňačky. Dodávka s maďarským evidenčným číslom v uniká pred policajtmi. Už na území Maďarska ju hliadky začali prenasledovať. Keď bolo jasné, že smerujú na Slovensko, približne o pol 3 v noci sa obrátili aj na bratislavských policajtov. Tí sa snažili vodiča zastaviť. Muž ich ale vytláčal z cesty a robil nebezpečné manévre. Keďže jeho jazda bola veľmi riskantná a nereagoval na výzvy na zastavenie, policajti museli strieľať.

"Vozidlo odmietlo zastaviť na opakované výzvy policajtov a smerovalo na územie Slovenska. Po prejdení hraničného priechodu Čunovo – Rajka vozidlo smerovalo do obce Rusovce, odkiaľ sa dostalo na Dolnozemskú cestu a tam bolo zastavené až po zasiahnutí pneumatiky strelou zo služobnej zbrane. Vodič tohto vozidla - občan Turecka spolu so spolujazdkyňou – občianka Maďarska boli na mieste obmedzení na osobnej slobode. Policajti vo vozidle následne našli 26 migrantov Afganskej národnosti," uviedla polícia na facebooku. Dodávka začala spomaľovať a prechádzať cez krajnicu do trávy. Turecký vodič vyskočil z auta a snažil sa ujsť. Policajti sa za ním okamžite rozbehli a zadržali ho. V putách skončila aj jeho maďarská spolujazdkyňa. V zadnom priestore dodávky bolo natlačených až 26 nelegálnych migrantov z Afganistanu. Hliadky mužov posadili na chodník a všetko začali dokumentovať.

Policajti si ich po jednom postupne volali a následne posadili do pripraveného autobusu. "Nelegálni migranti boli prevzatí cudzineckou políciou ÚHCP P PZ, ktorá s nimi vykonáva administratívne úkony a následne rozhodne o ich ďalšom postupe," povedala hovorkyňa KR PZ Bratislava Silvia Šimková. Vodič a jeho spolujazdkyňa sú už obvinení zo zločinu prevádzačstva. Vyšetrovateľ zároveň podal návrh na ich väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny im hrozí až 10 ročný pobyt za mrežami.

Bratislavskí policajti si krátko po jedenástej hodine večer všimli pri hranici s Rakúskom auto v poli, ktoré išlo nápadne pomaly. "Hliadka predmetné vozidlo osvietila smerovým reflektorom a zhaslo svetlá pričom vozidlo zastavilo. Pri kontrole zastaveného vozidla hliadka zistila, že sa tam nachádza väčší počet osôb," uviedla Šimková. 

9 Afgancov si na hraniciach prevzali policajti z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii. Vodič je stále v CPZtke a podľa polície bude onedlho obvinený z prevádzačstva. V prípade, ak nelegálni migranti požiadajú o azyl, poputujú do azylového tábora do chvíle, kým sa nerozhodne o ich osude. Ak o azyl nepožiadajú, presunú ich do útvaru policajného zaistenia pre cudzincov do času ich vyhostenia zo Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy