Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Severná Kórea priznala šesť mŕtvych po prvých prípadoch koronavírusu
Zdielať na

Severná Kórea priznala šesť mŕtvych po prvých prípadoch koronavírusu

PCHJONGJANG / Najmenej šesť ľudí zomrelo v Severnej Kórei v súvislosti s koronavírusovou nákazou. KĽDR tvrdí, že sa v krajine začala šíriť horúčka neznámeho pôvodu. Úrady zaznamenali vyše 350.000 ľudí, ktorí mali príznaky tejto choroby. KĽDR dlho odmietala, že by sa na jej území rozšírila koronavírusová nákaza, uviedla dnes agentúra AP.

O prvých prípadoch severokórejské štátne médiá informovali vo štvrtok. Tvrdí, že prvé prípady choroby sa v krajine prejavili na konci apríla. Odvtedy malo príznaky 350 000 ľudí a 188 000 z nich je v izolácii. Za štvrtok lekári zaznamenali 18 000 prípadov nákazy.

U jedného zo šiestich zosnulých sa preukázala nákaza variantom omikron, uviedla štátna agentúra KCNA. Severná Kórea nemá dostatočné testovacie kapacity a nie je ani známe, že by jej obyvateľstvo bolo očkované proti covidu-19. KĽDR patrí medzi niekoľko málo krajín, ktoré neohlásili očkovací program proti covidu-19. Vedenie izolovaného štátu dlho odmietalo, že by sa v krajine koronavírus šíril, čo ale odborníci spochybňovali. Počas epidémie úrady ďalej sprísnili režim na hraniciach.

Za zmenou postoja a zverejnením prvých informácií o šírení nákazy môže podľa odborníkov štát zámer požiadať o pomoc zahraničie. Už skôr KĽDR odmietla vakcíny z programu Covax, ktorý ich dodáva do chudobných krajín. Južná Kórea ponúkla svojmu susedovi zdravotnícky materiál aj vakcíny proti covidu-19. Poskytnúť pomoc chce Severnej Kórei aj Čína. Dodávku niektorých druhov vakcín komplikuje, že KĽDR nemá dostatočný počet mrazákov, kde prípravky pri veľmi nízkych teplotách skladovať.

Rozšírenie nákazy by podľa agentúry AP mohlo mať zničujúci dopad na hospodárstvo aj na zdravotníctvo v Severnej Kórei. Vo štvrtok krajina vyhlásila prísnu uzáveru. Severokórejský vodca Kim Čong-un uviedol, že ohniskom nákazy je hlavné mesto Pchjongjang a dodal, že je nutné izolovať obytné a pracovné jednotky, aby sa nákaza ďalej nešírila. Kim, ktorý prvýkrát od začiatku epidémie vystúpil v médiách v rúškach, tiež kritizoval ďalších severokórejských činiteľov, že šíreniu nákazy nedokázali predísť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy