Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Chávez sa pripravuje na vojnu s Kolumbiou?!
Zdielať na
Zahraničie

Chávez sa pripravuje na vojnu s Kolumbiou?!

Venezuelský prezident Hugo Chávez nariadil armáde, aby bola pripravená na prípadný ozbrojený konflikt so susednou Kolumbiou, ktorý by mohli vyprovokovať Spojené štáty.

"Najlepší spôsob, ako vojne zabrániť, je pripraviť sa na ňu," povedal Chávez v pravidelnom nedeľňajšom rozhlasovom a televíznom príhovore. Zároveň varoval, že ak by k vojne prišlo, "mohla by sa rozšíriť na celý (juhoamerický) kontinent".

Kolumbia sa chce v konflikte s Venezuelou obrátiť na medzinárodné spoločenstvo. Prezident Alvaro Uribe odmieta "vyhrážky vojnou zo strany venezuelskej vlády" a bude proti ním protestovať v Bezpečnostnej rade OSN a Organizácii amerických štátov (OAŠ), povedal v noci nadnes hovorca kolumbijskej vlády César Mauricio Velásquez.

"Kolumbia nikdy nezačala a nikdy nezačne vojnu," vyhlásil Velásquez. K ďalšiemu postupu svojej vlády sa bližšie nevyjadril.

Vzťahy medzi Kolumbiou a Venezuelou sú už dlhší čas napäté. Situáciu vyostrila nová vojenská dohoda medzi Kolumbiou a USA, ktorá umožňuje širšie využívanie kolumbijských základní americkou armádou. Venezuelský socialistický líder v nej vidí ohrozenie stability regiónu.

USA zatiaľ na Chavézove slová nereagovali.

V uplynulých týždňoch došlo na venezuelsko-kolumbijských hraniciach k sérii prestreliek a vrážd. Venezuelská vláda tam poslala 15.000 vojakov.

Podľa venezuelskej politologičky a odborníčky na medzinárodné vzťahy Elsy Cardosovej sa Chávez svojou konfrontačnou rétorikou snaží odviesť pozornosť verejnosti od domácich problémov. Opozičný vodca Julio Borges vyzval Cháveza na rokovania s Kolumbiou.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy