Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinci vo veľkom nakupujú autá. Po novom sa budú dať previezť len cez Ubľu
Zdielať na

Ukrajinci vo veľkom nakupujú autá. Po novom sa budú dať previezť len cez Ubľu

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Ukrajinci začali na Slovensku skupovať staršie ojazdené autá a tie vyvážajú do svojej krajiny. Niektoré časti Ukrajiny totiž pripomínajú po ťažkých bojoch vrakoviská - autá sú rozstrieľané, zdemolované alebo zhorené do tla. Ukrajinská vláda preto na situáciu reagovala pred ôsmimi dňami dočasným nulovým clom pri dovoze áut zo zahraničia. Odvtedy bolo na Ukrajinu vyvezených už vyše 14-tisíc áut.

​Väčšina áut na územiach, kde sa bojovalo zničili a Kyjevčanka Soňa opisuje situáciu. "Z našich áut zostali vraky, môžeme si ich nechať ako suveníry z vojny," povedala obyvateľka Kyjeva Soňa. Viaceré vozidlá s prevoznými značkami čakali v kolóne aj pred hraničným priechodom v Ubli, kedy sa Ukrajinci vo veľkom počte vracali späť domov. "Videli ste, koľko áut u nás reálne rozbili? Koľko áut bol spálených, rozstrieľaných, ľudia v tých oblastiach nemajú na čom jazdiť," uviedla Soňa. 

Za volantom mnohých áut sú ukrajinské ženy. Ich muži totiž odišli brániť krajinu. Soňa vezie auto pre svojich známych. Potom, ako ukrajinská armáda niektoré oblasti oblasti oslobodila by sa chceli vrátiť do normálneho života. No málokto z nich si môže dovoliť kúpu nového auta. "Myslím si, že je to veľká pomoc pre ľudí, ktorým rozbili auto, alebo naň spadla bomba. A do práce potrebujú chodiť," uviedol jeden z Ukrajincov. 

Nový zákon Ukrajina prijala počas vojnového stavu. Ten umožňuje dovoz osobných automobilov bez cla. Podľa ukrajinského ministerstva dopravy už takto vyviezli na Ukrajinu vyše 14-tisíc áut v celkovej hodnote 3 a pol milióna hrivien. "Predtým som kúpil auto u vás za 2 000 eur a 2 500 eur som musel zaplatiť clo. To akoby som ešte jedno auto kúpil štátu," povedal jeden z Ukrajincov. 

Len za posledný týždeň prešli zo Slovenska na Ukrajinu tisícky vozidiel. "Na výstupe zo SR bolo vybavených spolu 4 627 motorových vozidiel, z toho na HP Vyšné Nemecké 3.551 a na HP Ubľa 1 076," uviedla hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. S prevoznými číslami prešlo napríklad cez hraničný priechod Ubľa za posledné 4 dni 194 áut. "Ide o vozidlá, ktoré majú prevozné evidenčné čísla krajín EÚ. Konkrétne so slovenskými prevoznými značkami prešlo na Ukrajinu za uvedené obdobie 38 áut," povedala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová. 

Od dnešnej polnoci nastane zmena a Ukrajinci si autá pre vlastnú potrebu budú môcť previezť iba cez 7 hraničných priechodov na schengenskej hranici. Na Slovenku sa to bude možné iba cez Ubľu. Ukrajinci už niekoľko týždňov zháňajú aj terénne autá pre domobranu do vojnovej zóny na východe Ukrajiny. Aj tie nakupujú na Slovensku a ďalších štátoch EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy