Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mnohí Ukrajinci si neprevzali sociálne dávky. Nikto ich k tomu nevyzval
Zdielať na

Mnohí Ukrajinci si neprevzali sociálne dávky. Nikto ich k tomu nevyzval

SLOVENSKO / Od minulého týždňa začala Slovenská pošta vyplácať marcové dávky v hmotnej núdzi pre ukrajinských utečencov. Mnohí z nich však očakávali, že na prevzatie dávky ich vyzve pobočka pošty v mieste, kde sú ubytovaní. To sa nestalo, pretože pracovníci pošty nemali presné adresy ich pobytu. Takáto situácia nastala aj v Limbachu pri Pezinku, kde nás na tento problém upozornili obyvatelia.

Problém s doručovaním dávok ukrajinským utečencom obyvatelia Limbachu vyriešili rýchlo v spolupráci s miestnou poštou. "Pani poštárka nás požiadala, aby sme dali vedieť, že peniaze sú na pošte, ale oni nemajú adresy," povedala obyvateľka Limbachu Eva Maslíková. Ukrajinskí utečenci žili v očakávaní, že ich k prevzatiu dávky vyzve pošta nejakým dokladom, ktorý im doručí. "Čakali, že im príde biely lístoček," uviedla pani Eva. 

Boli by čakali márne, nebyť iniciatívy pracovníčky pošty a členov miestnej komunity. "My sme im v rámci komunity dali vedieť, aby išli na poštu a vybrali si dávku," povedala pani Eva. Termín na prevzatie marcovej dávky majú už len do stredy 27. apríla. "V prípade, ak si odídenec z Ukrajiny v uvedenom dátume dávku neprevezme, dávka sa vráti späť na úrad práce a bude vyplatená v nasledujúcom výplatnom termíne, to znamená v máji," uviedla hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Barbara Túrosová. 

Pre ľudí, ktorí sú v hmotnej núdzi a potrebujú peniaze okamžite, by to znamenalo čakať niekoľko ďalších týždňov. "Dali sme vedieť, aby si išli prevziať, lebo termín majú do stredy," povedala pani Eva. V obci obyvatelia vytvorili s ukrajinskými rodinami komunitu, kde si navzájom pomáhajú a informujú sa. "Posedenia, program, aj s deťmi. Chceme ich zapojiť do života," uviedla pani Eva. Komunitný spôsob života je podľa nich obojstranne prínosný. Aj vďaka nemu sa podarilo tento problém rýchlo vyriešiť.

"Ústredie a úrady práce urobili v spolupráci so Slovenskou poštou všetko pre to, aby odídenci z Ukrajiny dostali vyplatené dávky za mesiac marec v apríli. Žiadne problémy ani komplikácie neevidujeme," povedala Túsová. Hovorkyňa Slovenskej pošty na naše otázky neodpovedala, z už predtým zverejnených informácií je jasné iba to, že dávky budú vyplatené na poštách priamo do rúk občanom Ukrajiny, ktorí získali štatút odídenca a požiadali o finančnú podporu.

Najčítanejšie správy