Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na východnej hranici sa opäť tvoria kolóny. Teraz opačným smerom. Ukrajinci sa vracajú na veľkonočné sviatky domov
Zdielať na

Na východnej hranici sa opäť tvoria kolóny. Teraz opačným smerom. Ukrajinci sa vracajú na veľkonočné sviatky domov

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Na slovensko- ukrajinskej hranici sa už niekoľko hodín tvoria dlhé kolóny áut a cestujúcich stále pribúda. Tentoraz však opačným smerom. Ukrajinci sa vracajú domov. Niektorí na veľkonočné sviatky, iní už natrvalo, hoci vedia, že sa znova budú musieť denne skrývať za zvuku sirén v pivniciach. Každý jeden z týchto cestujúcich na konci rozhovoru ďakoval Slovákom za pomoc.

Domov sa vracia aj 68-ročný Miša. Mobilizácia sa naňho vzhľadom k veku nevzťahuje. "Na vojnu ma už aj tak nevezmú, lebo som starý a takých nepotrebujú," hovorí Miša.

Pred hranicou stojí takmer 25 hodín a ešte stále je pred ním asi 15 vozidiel. Teší sa domov, a preto to berie s humorom. "Vraciame sa domov na sviatky, no namojveru budeme paschu svätiť na hranici," s úsmevom hovorí 68-ročný Miša.

Ukrajinci sú mimoriadne veriaci národ a sviatky Veľkej noci si u nich ctia všetky generácie. Natalia pochádza z okolia mesta Čerkasy. Na Ukrajinu sa vracia s dcérou, hoci vie, čo ich tam čaká. "Viem, že opäť budú 3 krát za deň znieť sirény, budeme sa zasa skrývať v pivnici, ale je to náš dom. Už sme sa rozhodli, vraciame sa," povedala Ukrajinka Natalia.

Od začiatku vojenskej invázie je toto prvý deň, kedy sa na Ukrajinu viac ľudí vrátilo ako odtiaľ prišlo. Doteraz sa takéto kolóny tiahli na opačnej strane hranice.

"Úrad hraničnej a cudzineckej polície zaznamenal v posledných dňoch nárast počtu výstupov osôb zo Slovenskej republiky smerom na územie Ukrajiny," potvrdila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR, Lucia Kirinovičová.

"Za uplynulých 24 hodín vstúpilo na územie Slovenskej republiky na všetkých hraničných priechodoch s Ukrajinou spolu 3 185 osôb, kým na výstupe to bolo číslo o trochu vyššie, 3 385 osôb," uviedla Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach.

Niektorí Ukrajinci sa rozhodli vrátiť sa do svojich domovov už natrvalo, iní zostanú iba počas sviatkov. No každý jeden z nich v týchto dňoch bojuje s hlbokým smútkom, ktorý cítia, keď hovoria o svojej rodnej krajine.

"Toľko veľa detí zomrelo, aj ľudí...nemôžem ani hovoriť, je to veľmi bolestivé," hovorí s plačom obyvateľka mesta Sumy, Oľha.

Oľha sa vracia sama, deti nechala v bezpečí na Slovensku. Vie, že ich dom ešte stojí, a tak ho chce vidieť. O pár dní sa plánuje vrátiť späť. Dlhá kolóna áut siahala od hraničného priechodu takmer po obec Ubľa. Ani jeden z Ukrajincov, s ktorými sme sa rozprávali, nezabudol na slová vďaky Slovensku.

"My sme vám veľmi vďační za pohostinnosť, ako milo ste nás prijali, aký ste dobrosrdečný národ, ale viete, doma je doma," povedala Ukrajinka Natalia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy