Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobrovoľník zo Slovenska pomáhal vojakom na Ukrajine dronmi
Zdielať na

Dobrovoľník zo Slovenska pomáhal vojakom na Ukrajine dronmi

SLOVENSKO/UKRAJINA / Na vojnou spustošenú Ukrajinu, chodia pomáhať aj dobrovoľníci zo Slovenska. Jedným z nich je aj dobrovoľný záchranár Dominik, ktorý sa špecializuje na prácu s dronom. Za hranicami strávil niekoľko dní, ale na svoju cestu už nikdy nezabudne. Domov sa vrátil s dierami po guľkách na aute. Ani takýto zážitok ho neodradil. Na Ukrajinu sa plánuje vrátiť.

Dominik išiel pomáhať úplne sám. Spolupracoval s Generálnym štábom z Ľvova. Najprv mal ísť pomáhať hasičom, no situácia sa ale zmenila. Na konci marca vyrazil na Ukrajinu s dronmi. "Prechod cez hranice úplne jednoduchý. Tam to všetko u nás funguje. Tak isto na ukrajinskej strane. Už od Ľvova sú veľmi prísne kontroly. Rozdelené medzi štátne kontroly, domobranové kontroly. Odtiaľ už začína iný svet," vyjadril sa Dominik.

So sebou mal rôznu techniku a zdravotnícku pomoc

Časť z toho mala putovať do Mariupoľa. Dominik bol pomáhať ukrajinskej armáde, ktorá preberala územie od Rusov. Ako dronista mal zabezpečiť armáde a domobrane, bezpečný posun vpred. "Dronista vyletí do vzduchu, prejde kilometer, dva a pozerá sa do diaľky či už s termovíziou alebo zoomuje a sleduje, či tam nejaká armáda je," dodal.

Namierené mal do Kyjeva

Kvôli bezpečnosti jazdil aj vedľajšími cestami. Žiaľ, v jednom momente sa mu naskytol nepríjemný pohľad. "Tak ďalší dobrovoľníci tam umreli, išli sme okolo rozstrieľaných áut, boli tam nejaké zhorené telá, bolo to také silné. Všetko cestou na ten Kyjev je rozbité. Gro tam odohráva tá domobrana," vysvetlil Dominik. Dominik prešiel asi 2 000 kilometrov a na cestách strávil desiatky hodín. Cestou videl veľké množstvo zátarás, ktoré strážili desiatky Ukrajincov. Prešiel 26-timi kontrolnými bodmi, no cez posledný z nich sa už do Kyjeva nedostal. "Na každom kontrolnom bode na teba mieria, ty sa blížiš k tej stopke. Čím bližšie sme išli ku Kyjevu, tak boli paranoidní. Vystrelili prvýkrát, to som ešte nezaznamenal. Ale keď mi už vzadu začali lietať veci, tak už som pochopil, že je zle a zastavil som hneď," vysvetlil. Tam mu dokonca aj zhabali všetku techniku. Ani to ho ale neodradilo a na Ukrajinu sa plánuje vrátiť. "Už teraz, keď viem, čo treba robiť, už to budeme robiť trošku inak. Získali sme veľa kontaktov. Teraz tie prechody cez tie kontrolné body budú omnoho lepšie. Vážia si ľudí zo zahraničia," skonštatoval Dominik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy