Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Štáb TV JOJ v Izraeli: V Jeruzaleme otvorili Slovenský inštitút. Slúžiť bude nielen našim umelcom
Zdielať na

Štáb TV JOJ v Izraeli: V Jeruzaleme otvorili Slovenský inštitút. Slúžiť bude nielen našim umelcom

IZRAEL / Na prestížnej adrese v Jeruzaleme otvorili Slovenský inštitút. Slúžiť bude nielen našim umelcom a predstaviteľom kultúry, ale aj pútnikom, ktorí do svätej zeme zavítajú. Vznik inštitútu inicioval súčasný minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Priamo na mieste ako jediný zo Slovenska nakrúcal štáb televízie JOJ.

Jeruzalem bol svedkom historickej udalosti. Slovensko otvorilo na pôde svätého mesta svoj kultúrny dom. Slávnostné otvorenie Slovenského inštitútu sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia. V Tel Avive totiž došlo len pred niekoľkými dňami k teroristickému útoku na miestny bar. V Jeruzaleme strážili členov našej delegácie príslušníci polície, aj osobní strážcovia.

Ešte vlani správu o vzniku inštitútu, ktorý začal fungovať v auguste minulého roku, zatienila pandémia koronavírusu. O to dôležitejšie bolo jeho otvorenie, ktoré sa uskutočnilo v prítomnosti izraelských politických špičiek. Slovensko doteraz v Jeruzaleme oficiálne nemalo kultúrne centrum, až teraz sa to zmenilo.

"Je tu dopyt po ďalšom prehĺbení vzťahov. Cítil som aj to, že je tu dopyt po väčšej prítomnosti, no a kde inde, ak nie v Jeruzaleme, v tomto meste, kde chodí toľko pútnikov zo Slovenska, kde ste sami videli pri otvorení Slovenského inštitútu je obrovská odozva," hovorí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, Ivan Korčok.

Aj keď Slovenský inštitút nemá diplomatický štatút, jeho založenie sa všeobecne považuje za prvý krok k presťahovaniu slovenského veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

Zriadenie inštitútu v Jeruzaleme oceňujú aj predstavitelia slovenskej židovskej komunity, podľa nich to pomôže slovensko-izraelským vzťahom.

"Je to pre nás obrovská udalosť, diplomatická, vzťahová a je to taký veľmi silný odkaz a o to viac, že vnímame aj prístup z Izraelskej strany a Izraelčanov samotných, že si cenia, že Slovensko je ešte stále medzi tými prvými krajinami, ktoré takýto krok učinilo," povedal tajomník Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, Martin Kornfeld.

Slovenský inštitút sa nachádza na prestížnej adrese v centre Jeruzalema a iba pár desiatok metrov od Starého mesta. "Sme obklopení galériami, šperkárstvami, butikmi, starožítnictvami, v tesnej blízkosti najznámejšieho hotela v Izraeli, takže tá infraštruktúra je tu úžasná," priblížil riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, Jakub Urik.

V inštitúte bude mať jeho riaditeľ k dispozícii kanceláriu a veľkorysé výstavné priestory. Súčasťou otvorenia inštitútu bola aj výstava popredných súčasných umelcov zo Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy