Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Skialpinista zachytil lano ratraku. S porezaným krkom ho previezli do nemocnice
Zdielať na

Skialpinista zachytil lano ratraku. S porezaným krkom ho previezli do nemocnice

NÍZKE TATRY / 36-ročný skialpinista v Nízkych Tatrách, zachytil kotviace lano ratraku. Šokujúce je to, že lano mu porezalo krk. Zraneného muža vrtuľník urýchlene previezol do nemocnice.

"Skialpinista uviedol, že videl ratrak, bol aj domáci, vedel, že ratraky pracujú na kotviacich lanách. Vedel o tomto riziku," vyjadril sa horský záchranár Juraj Slovík. Napriek tomu muž riskoval a chcel zlyžovať zjazdovku. A to aj po skončení prevádzkového času v stredisku, keď sú už na zjazdovke ratraky. "Bolo také protisvetlo, že ešte si spomalil, ale neuvedomoval si v danej situácii, že to lano tam je a pokračoval v jazde," dodal Juraj Slovík.

Šofér ratraku hneď volal pomoc

Na pomoc zranenému skialpinistovi prišli horskí záchranári na skútroch. Tí rýchlo zastavili krvácanie, na krku mal muž hlbokú reznú ranu. "Našťastie tam neboli zasiahnuté tracherie, stačil možno iný uhol a mohlo to dopadnúť fatálne," dodal Juraj Slovík. Zraneného prevzali leteckí záchranári. "Lekár mu poskytol neodkladnú liečbu a ošetrenie, na palube bol prevezený v stabilizovanom stave a pri vedomí do nemocnice," vysvetlila hovorkyňa leteckých záchranárov, Zuzana Hopjaková. Horskí záchranári vyzývajú k opatrnosti. Po pol piatej, by žiadny skialpinista či lyžiar, nemal čo na zjazdovkách hľadať. "Od pol piatej sa ratrakuje," dodal Jiří Trumpeš, riaditeľ horského strediska Jasná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy