Polojasno
21°
Bratislava
Britský premiér chce ilegálnych migrantov presídľovať do Rwandy
Zdielať na

Britský premiér chce ilegálnych migrantov presídľovať do Rwandy

Zdroj: noviny.sk/SITA

LONDÝN / Boris Johnson oznámil svoj plán presídľovať nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Británie, vláda im chce poskytovať jednosmerný lístok do Rwandy. Návrh vzbudil veľkú vlnu kontroverzie, viaceré organizácie pochybujú o jeho zákonnosti.

Program by stál 120 miliónov libier, pričom sa ráta s tým, že výrazne oslabí trh obchodovania s ľuďmi. "Zákerní pašeráci robia z oceánu mokrý cintorín. Tento empatický a súcitný plán zničí ich systém biznisu," argumentoval predseda vlády. Pre ostrovnú krajinu ide o veľký problém, len minulý rok sa k jej brehom dostalo v malých lodiach podľa informácií BBC 28 526 utečencov. Každý deň ich prichádza v priemere 600 a Johnson sa obáva, že číslo sa čochvíľa dostane za hranicu štyroch cifier.

Presídlenie by zahŕňalo migrantov ilegálne prichádzajúcich na britské územie po prvom januári tohto roku a v konečnom dôsledku má ovplyvniť desiatky tisíc ľudí. "Nedokážeme trpieť tento nezákonný systém. Náš súcit je nekonečný, no naše možnosti pomôcť nie sú," uviedol premiér. Ministerka vnútra Priti Patel medzi tým išla do hlavného mesta Rwandy, Kigali, aby finalizovala bilaterálnu dohodu.

Oponenti, či už na domácej alebo medzinárodnej pôde, nešetria kritikou. Utečenecké organizácie si nie sú isté legálnosťou takéhoto plánu, označili ho za krutý. V neposlednom rade ostáva problémom aj cieľová krajina, režim prezidenta Paula Kagameho vzbudzuje v ľudskoprávnych spoločnostiach otázniky už roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy